Многообразието от млечни продукти на пазара днес ярко контрастира с предлаганото от млекарите преди повече от 50 години. В наши дни можем да избираме между краве, овче, козе и дори биволско мляко, както и да се възползваме от нискомаслено мляко и такова с по-висока трайност.
А ето и някои предлагани масово и не толкова масово млечни продукти на съвременната индустрия, за разликите между които може би някои хора не знаят.
Пълномаслено прясно мляко - то е натурално, без добавяне или отнемане на вещества. В него са запазени всички мастноразтворими витамини, които липсват в полуобезмасленото и обезмасленото мляко, но съдържанието на калций е по-ниско, отколкото при тях. Ако имате познати, които си отглеждат млекодайни животни и сте пробвали домашно мляко, особено с каймака, Вие много добре познавате този вид мляко.
![Пълномаслено мляко](/files/lib/600x350/cow-milk.webp)
Сгъстено мляко - концентриран вариант на пълномасленото и обезмасленото мляко. Приготвя се чрез подгряване (с цел редуциране на водното съдържание) и стерилизиране (за да се удължи трайността). Цветът му е малко по-тъмен от този на прясното мляко.
Хомогенизирано мляко - обработва се, така че мазнините да се разпределят равномерно в целия му обем. Ако пълномасленото мляко не се хомогенизира (както когато си сварим домашно мляко), то ще се разслои, като сметаната (каймакът) ще остане отгоре, а отдолу ще остане полуобезмасленото мляко.
![Прясно омляко](/files/lib/600x350/drinking-milk1.webp)
Полуобезмаслено мляко - при него са отстранени почти около половината от мазнините, а заедно с тях и половината мастноразтворими витамини. Запазени са обаче всичките белтъчини и калций.
Обезмаслено мляко - отстранени са почти всички мазнини, а заедно с тях и мастноразтворимите витамини A, D и E. Запазени са повечето от останалите хранителни вещества. Има рядка и водниста консистенция.
![Мляко](/files/lib/600x350/drinking-milk5.webp)
Тетрапак мляко - то е пастьоризирано, а след това е подложено на топлинна обработка, за да бъдат унищожени всички налични бактерии. Това е процес, при който се губи част от съдържанието на витамин В. На стайна температура запазва своите качества до 6 месеца, но веднъж отворена, опаковката трябва да се съхранява в хладилник.
Коментари