Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети на диетолог за безопасно печене на скара

Съвети на диетолог за безопасно печене на скара

Съвети на диетолог за безопасно печене на скара

Месото, рибата и зеленчуците на скара са типични ястия за август, но са необходими някои предпазни мерки при приготвянето им. Мауро Минели, имунолог и професор по Основи на диетологията и храненето в университета Лум в Бари, обясни.

Експертът предлага някои основни указания, за да останете в периметъра на безопасността на храните: два примера са мариноването на месо и необходимостта да се избягва готвенето на открит пламък.

Бих започнал, като внимавам да отстраня от месото частите, които вече са обгорени и следователно почернели от първоначален процес на карбонизация, в резултат на който токсичните вещества са склонни постепенно да се натрупват в храната. Разбира се, месото ще се консумира добре направено, но не и препърлено - разяснява Минели.

Втората индикация за безопасно печене на скара е: не поставяйте месото за готвене директно върху пламъка, а по-скоро върху скарата, разположена над въглищата, които ще продължат да горят, след като пламъкът напълно изгасне.

Безопасно готвене на скара

И тогава е необходимо ограничаване или още по-добре избягване на процедури, които благоприятстват капенето на мазнина от месото, което се готви върху горещи въглища. Набождането на месо, особено ако е мазно, с вилици или други предмети всъщност може да доведе до освобождаване на вещества, способни да генерират токсични изпарения при контакт с топлина.

Можете значително да намалите токсичните съединения, като мариновате месото във вино или оцет или екстра върджин зехтин, в доматен сос, може би смесен с билки и подправки.

Има и друг вариант, който е много полезен за намаляване на производството на изпарения, натоварени с бензопирен и други токсични вещества, генерирани от изгарянето на липиди. Това е да изберете, преди да организирате барбекю, евентуално постно месо, като ограничите – или изключите – котлети, колбаси, ребра и потенциално мазни червени меса.

Но тогава кой каза, че барбекюто задължително трябва да се прави с месо? Дори рибата може да бъде, в сравнение с хамбургерите, апетитна алтернатива, както и здравословна, сочна и вкусна, много богата и разнообразна като хранителна стойност, както и по-бърза за сервиране, подчертава Минели.

Естествено, след месото на скара, натоварено с мазнини и калории, нека да се замислим дали да хапваме пухкав и кремобразен десерт.

Риба на скара

По-добре малко пресни плодове или най-добре малко вода с добавен лимонов сок, способен да инхибира производството на нитрозамини, вредни за стомаха, завършва специалистът по хранене.

Ако сте овладели приготвянето на здравословни ястия на скара, то тогава вижте как се приготвя перфектната мешана скара и пържоли на скара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest