Ако искате скарата ви винаги да е чиста и да ви служи дълго време, след като я използвате, оставете да поизстине и веднага почистете вътрешната и външна повърхност на скарата.
За най-замърсените и загорели места се използва метално телче. Всичко се измива с препарат и топла вода, а след това се изплаква със студена вода, в която сте разтворили оцет в съотношение две към едно и се оставя да изсъхне.
Скарата може да ви служи дълги години, ако покриете тавичката с фолио, но така, че да не покрива необходими отвори, които са фабрично направени. Фолиото не трябва да опира в кабела, то само служи за облекчаване на почистването на тавата.
След всяко използване на скарата почиствайте самата скара, металната решетка, върху която сте пекли месо, риба или зеленчуци.
Преди всяко печене е добре леко да намажете скарата с малко мазнина, за да не залепват за нея парченца месо или риба. Ако това се получава, с течение на времето скарата просто вече няма да може да ви служи, защото храната винаги ще залепва за нея.
Скарата може да се намаже с мазнина с тампон от плътна хартия от кухненско руло. Хартията се свива няколко пъти, хваща се с щипка и се топва в олио.
След това се намазва скарата с тампона. След като измиете скарата, също можете да я намажете с много фин слой от мазнина - това ще я предпази от ръжда и тя ще ви служи много по-дълго време.
След като измиете скарата, подсушете я и я приберете на сухо място, тъй като ако дълго време стои мокра, ще ръждяса. Добре е да съхранявате скарата, завита с плътна хартия или кърпа, ако няма специален капак.
Ако искате да измиете тавата, първо отстранете от нея мазнината и остатъците от паднала храна с дървена лопатка. Напълнете я с гореща вода и добавете препарат. Оставете няколко минути и измийте, изплакнете и избършете.
Коментари