Печените изкушения на грил, не само месото, но и зеленчуци, винаги изглеждат апетитни и се приготвят без особени кулинарни умения и тънкости.
За да не ни се налага често да чистим решетъчната скара, може да приложим трик. Запечатваме месото или зеленчуците в дебел слой фолио, което обвиваме плътно и добре. След това намазваме отвън завитите пакетчета с мас или зехтин. Така вече са готови за печене.
Зеленчуци при печенето по този начин се приготвят за около 20 мин, като се обръщат и от двете страни. Това е идеално решение да се избегне загарянето на остатъци храна по скарата от директното съприкосновение с нея.
Добре е, като всеки съд или уред за готвене, и грилът да минава основно почистване. Почиствайте по възможност веднага след готвене загорелите остатъци от скарата. Ако включите грила да загрее отново, след като сте го използвали, тогава много по-лесно ще се отстранят полепнатите части храна.
При грил на газ трябва да се изчака около 10 минути за загряване при затворен капак. Ако имате грил, който е на въглища, то ги оставете спокойно да догорят.
Преди грилът съвсем да изстине изчегъртайте с подходящ прибор остатъците от скарата. Грилът на въглища е възможно да ръждяса по-бързо, ако пепелта по повърхността му не се почиства своевременно. Ако има все още нечистотии по скарата, то може да се използват и препарати-аерозоли със силно активна пяна.
Напръскайте, като държите флакона във вертикално положение, а преди това сте го разклатили добре. Слоят, който ще полепне, може да бъде тънък. Изчакайте да престои минимум 1 час или следвайте инструкциите на етикета на препарата. Може да си послужите след това с кухненската хартия и мека навлажнена гъба, за да попиете и отстраните мръсотията от повърхността на скарата.
Ако замърсяването е по-силно, повторете и напръскайте пак с пяна, като така замърсената повърхност може да престои 8 часа. След като силният препарат е вече свършил своята основна работа, може скарата да се накисне в топла сапунена вода и да се подсуши с кърпа.
Това е и правилното третиране при почистване на грилове на газ, при които е по-добре да се избягва ползването на силни почистващи препарати. Една вана, в която е разтворен гел за почистване на чинии, е достатъчна, ако редовно почистваме скарата и не оставяме по нея да загорят слоеве остатъци от няколко поредни готвения.
Препоръчва се всеки път преди да се ползва скарата, да бъде намазвана с мас или олио. Ако поддържаме скарата и грила винаги чисти, храната ще бъде с още по-силно въздействие за сетивата, а различните продукти ще разтварят собствените си неповторим мирис и вкус много по-добре.
Коментари