Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се съхранява месо без хладилник

Как се съхранява месо без хладилник

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Месо

Ако се налага да съхранявате месо без хладилник, има проверени методи за това. Можете да използвате смес от олио и зеленчуци. Измийте чушки и домати, нарежете ги на кръгчета, смесете ги с нарязани на ситно зелени подправки и олио.

Разбъркайте така, че от зеленчуците да се отдели сок. С тази смес намажете месото така че да се покрие с парченцата зеленчуци. Съхранявайте на студено място на температура не по-висока от осем градуса. Така се съхранява месо за едно денонощие.

Можете да съхранявате месо с помощта на кисело мляко или оцет. Залейте телешкото или говеждото месо с кисело мляко така, че да е покрито изцяло. Млякото ще съхрани месото за два или три дни.

Говеждото, еленското, агнешкото, овнешкото и заешкото месо се съхранява в оцет. Кипнете малко вода с нарязан на кръгчета лук и подправки по вкус, добавете малко оцет. Охладете и залейте месото.

Поставете в глинен съд и съхранявайте до 3 дни през лятото и до 5 дни през зимата. За много кратко време може да съхраните месото, като го увиете в памучна кърпа, напоена с оцет.

Сурово Месо

Добър резултат дава намазването на парче месо с горчица, след това се увива месото в плат, намазан с горчица и се поставя в плътно затворен найлонов плик.

За да съхраните месо повече от пет дни, трябва да го осолите. Така може да го съхранявате двадесетина дни. Този метод е подходящ за телешко, свинско, говеждо месо.

За целта се приготвя разтвор от вода и сол – 4 супени лъжици сол на един литър вода. Добавя се една супена лъжица захар и зелени подправки, нарязани на ситно.

С половината сол, захар и подправки се прави разтвора, с другата се натърква месото. Първо се обработва месото, като се натърква със сместа, оставя се в дървен, глинен или емайлиран съд и се затиска с тежест. Оставя се два дни на студено или в краен случай на стайна температура.

Останалата част от сместа се залива с охладена преварена вода, но след като минат два дни. Тогава месото се изнася на студено място с температура до осем градуса.

Месото може да се съхрани така повече от три седмици, като през ден трябва да се обръща. През цялото време месото трябва да е затиснато с тежест и с капак. Малки парчета месо, език и субпродукти могат да престоят осолени десетина дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
53
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Цв.М
Цв.М
22.02.2014 11:41
Много ми помогна тая статия :) ако е горещо лято с 40градуса температура,къде да го сложа на 8 градуса ако нямам хладилник?????
2
0
Васко
Васко
20.01.2015 12:57
Занеси го някъде по на север!
0
1