Бобът и бобовите култури са много полезни, особено за хора, които се хранят предимно с вегетариански ястия. Бобовите култури съдържат ценни витамини.
Това са витамините А, В1, В2, В6, С, РР, а също така важни минерални вещества като фосфор и желязо. Бобовите култури съдържат ценни аминокиселини.
Ястията, приготвени от бобови култури, трудно могат да бъдат наречени диетични, тъй като престояват в стомаха повече от четири часа.
Така те предизвикват процес на ферментация в червата. Заради това не се препоръчва консумацията на бобови култури на хора, които страдат от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.
Те са забранени и за хора с проблеми с жлъчката, задстомашната жлеза, хора с проблеми в храносмилането и такива, които страдат от колит.
Възрастните хора и малките деца не трябва да прекаляват с ястия от бобови култури. Пюрето от бобови култури, според някои диетолози, може да намали кръвната захар.
Бобовите култури трябва да бъдат подложени на топлинна обработка, тъй като в суровите и недоварени бобови култури се съдържат отровни вещества.
Те разрушават еритроцитите в кръвта. При остро отравяне с бобови култури се усеща силно главоболие, появяват се симптоми като повръщане и жълта кожа.
При топлинна обработка вредните вещества в бобовите култури се разрушават напълно. Бобовите култури имат противовъзпалително и диуретично действие.
Бобовите култури са полезни за болни, които страдат от проблеми с черния дроб, както и при някои проблеми на стомашно-чревния тракт.
Бобовите култури не са обемни и са чудесен източник на необходимите за човешкото здраве микроелементи, витамини и протеини.
Коментари