Млякото е важно за храненето на човек и е сред най-използваните продукти за готвене. Рецептите с прясно мляко и вкусотиите с кисело мляко са безброй.
За да го използваме смело, добре е да знаем и малко повече. Например дали киселото и прясното мляко разхлабват.
Една чаша прясно мляко, натурално пастьоризирано, консумирано направо от хладилника - определено разхлабва. Особено при някои хора.
При същото с UHT преработка, разхлабващият ефект на млякото е минимален.
Една кофичка кисело мляко, натурално, с невисока масленост, може да има лек разхлабващ ефект.
Кисело мляко в комбинация с ябълки има по-силен разхлабващ ефект.
При кисели млека с различни добавки с цел по-мек вкус слабителният ефект е малък.
При добавяне на кисело мляко в ястие също може да се наблюдава много лек разхлабващ ефект.
При бавното консумиране на мляко в малки количества разхлабващият ефект е по-малък.
Обратното, при по-големи количества, консумирани за кратко време, разхлабващият ефект на млякото е по-силен.
За да се приеме по-добре от организма, за прясното мляко е препоръчително термична обработка, варене, готвене.
Ако се търси разхлабващ ефект, то би трябвало да се приема възможно най-натурален продукт във възможно по-натурално състояние и набързо.
Извод: Млеката могат да се причислят към храните, които по-скоро нормализират или разхлабват. Силен разхлабващ ефект след консумация на мляко може да се наблюдава при хора с непоносимост към млечни продукти или ако съответният продукт е развален.
Коментари