Съвременните технологии позволяват производството на продукти с много дълъг срок на годност. Например, пастьоризираното мляко може да престои в хладилника цели седмици и да остане прясно.
То е преминало процес, при който са били убити както вредните, така и полезните бактерии. Натуралното мляко пази полезните си съставки и затова е предпочитан избор. За да е безопасно обаче, трябва да премине термична обработка. Ето как трябва да се свари безопасно млякото.
Време за сваряване на прясното мляко до идеално състояние
Не е необходима продължителна топлинна обработка на кравето мляко, в противен случай в него няма да остане нищо живо и полезно. Обикновено е достатъчно просто да кипне млякото, тоест да започне да надига, образувайки пяна и веднага да се свали от огъня. След това се охлажда възможно най-бързо, за да се запазят максимално количество витамини. Ако продуктът е предназначен за дете, добре е да се вари 2-3 минути. Това време е достатъчно, за да се унищожат всички вредни микроорганизми.
Правила за варене на прясното мляко
- Съдът не бива да е емайлиран. В него продуктът изгаря. За предпочитане е на бъде с дебело дъно;
- Преди кипенето съдът трябва да се изплакне със студена вода, а стените отвътре е добре да се намажат с масло, за да не надига прекалено млякото;
- Студеното мляко при варене се излива в максимум 2/3 от обема на съда, така че да има място да надигне нагоре;
- Преди кипенето е важно млякото да се разбърква периодично, така че да се затопли равномерно;
- Не е нужно да се покрива с капак, процесът ще се ускори и опасността да изкипи е се увеличава;
- Ако млякото кипи допълнително, топлината трябва да се намали.
- Важно е вареното мляко да се охлади бързо, за да се унищожат по-малко хранителни вещества. Можете да се изнесе съдът на балкона, или да се сложите в голям съд със студена вода;
- Ако все пак млякото изгори, то може да се спаси, като веднага се излее в друг съд и се добави малко захар, за да се премахне миризмата от изгаряне. По-добре е да не се използва силно изгоряло мляко;
- Съхраняването на свареното мляко се прави в херметически затворен съд, тъй като поема много бързо всички чужди миризми;
- Свареното веднъж мляко не се вари отново, това убива полезните свойства на естествения продукт.
Практични съвети за варенето на прясното мляко
1. Сваряването на млякото се прави веднага след закупуването му. Колкото по-бързо се направи, толкова по-дълго продуктът може да се съхранява, без да се вкисва. Но бива да се оставя свареното мляко дълго време на светлина, витамините А и Е се унищожават от слънчевата светлина;
2. При варенето млякото трябва да се следи внимателно. Фактът, че е на път да заври, се доказва от обилно образуваната пяна на повърхността му.
3. За да се предпази млякото от изтичане, когато заври, трябва да се постави дълга дървена лъжица или шпатула на върха на съда;
4. В този момент съдът се сваля от огъня и млякото бързо се охлажда. Това може да стане, като се прехвърли от съда, в който е сварено, в стъклен буркан и след това се постави бурканът в голяма тенджера със студена вода. Такова мляко ще се съхранява много по-добре, отколкото постепенно охладеното.
Ако въпреки всички усилия млякото изгори, неприятният горчив вкус се премахва, ако се добави малко количество готварска сол към него по време на бързия процес на охлаждане.
Вижте още:
- Ползи за здравето от суровото прясно мляко;
Коментари