Гъгриците са род бръмбари и включват четиринадесет вида. В България се срещат два от тези вида - оризова и бобова.
Тези насекоми са сериозни вредители и земеделските производители се борят с тях, за да защитях своите складирани зърнени култури и продуктите от нашествениците.
От друга страна пък, всеки от нас се е сблъсквал поне веднъж с някое от тези неприятни същества - най-често в зрелия боб, брашното, ориза.
Има няколко варианта за справяне с гъгриците, сред които са:
1. Пестициди и препарати, предназначени за гъгрици;
2. Отървете се от засегнатите продукти;
3. За да сте сигурни, че продуктите ви не съдържат ларви на гъгрица, ги оставете във фризера за четири дни. Това ще убие всички вредители, които са се настанили в царевичното брашно, ориза, боба и т.н.
4. Охладете мястото с продуктите, в които се крият гъгриците. Ниската температура ги убива;
5. Купувайте храни и продукти в малки количества и ги консумирайте възможно най-бързо. Не ги задържайте с месеци, защото вредителите ще се появят със сигурност;
6. Поддържайте кухнята си чиста, за да не се появят отново.
Вижте също какво да се сложи на боба, за да няма гъгрици, как се съхранява правилно боб и как да се отървем от хлебарките.
Коментари