Крем карамелът е класически френски деликатес при сладкишите. Нежна структура в допълнение с разкошен карамелен сос. Поднесен с топка сладолед или не, той винаги ще си остане любима класика като десерт.
Да се приготви крем карамел е лесно, с малко продукти, които винаги се намират във всеки дом - мляко, яйца, захар, ванилия. Казват, че да се приготви такъв хубав десерт е необходимо яйцата да са домашни, защото са с наситено жълто - оранжев цвят или по-скоро жълтъците да са наситени в цвят и съответно и кремът ще е с наситен цвят, докато с яйцата от магазините по-скоро ще е със светъл жълт цвят.
Също е важно и прясното мляко да е домашно, защото има по-плътна структура и по-различен вкус, но последното поне е поправимо, като купуваме мляко с високомаслен процент.
За приготвянето на крем карамел трябва да се знае, че точно съотношение между мляко и яйца няма. Хубаво е млякото да е 1 литър и яйцата да са 6 - 8 бр. Захар около 200 г и още малко за карамел и разбира се, ванилия.
Ванилията е важна съставка, която ще доведе до нежна нотка. Добре е да се ползва ванилия шушулка, на която се отстраняват семената и млякото се вари с тях.
Черните семенца от ванилията трябва да се забелязват - споделят френските Chefs, тъй като това е френски десерт, не би могло да не им се вярва. Семената са индикация за естествена ванилия - високо ценена от френските сладкари.
За да се получи добър крем - карамел е хубаво продуктите да са със стайна температура и след като се смесят, може да се ползва само телена бъркалка за разбъркване, не е необходим миксер, винаги сместа се прецежда и следва печенето на този тъй прекрасен десерт.
Но преди печенето да се спрем и на формите, традиционно те са малки купички, керамични или друг материал, който издържа на високи градуси, но е съвсем възможно да се подготви и голяма керамична форма, разбира се да може да се поставя за печене на водна баня.
Печенето на крем карамел- това е най-важната стъпка при приготвянето му. Ако не са подходящи градусите, кремът няма да е добър, ще бъде с шупли и няма да е гладък като стъкло. Затова най-подходящата фурна е 150 - 160 градуса, нито повече, нито по-малко. Точното времето за изпичане на крем карамел е за 40 мин.
Задължително се пече на водна баня, като купичките се поставят в голяма тава и се налива вода.
Точно тук идва момента на различие, между тези които приготвяме крем-карамел и френските сладкари.
До скоро кремът го приготвях на водна баня, като наливах в тавичката ледена вода, даже и по време на печенето добавях ледени парчета, за да не заври водата, но след като прочетох и съответно така го приготвих, че това е един вид грешка.
Препоръчва се да се налива вряща вода, така и процедирам.
Така че някои неща с времето се променят, но този съвършен крем никога няма да се промени, независимо дали се пече на водна баня с ледена вода или ще се добави вряща вода за водната баня, той си остава перфектния десерт, любим за много почитатели на сладкиши.
Ако обичате крем карамел, препоръчваме да опитате нашите рецепти за:
- крем карамел без захар;
Научете също защо се пресича крем карамела и защо кремът пуска вода.
Коментари