Gotvach.bg»Съвети»Какво е карпачо?

Какво е карпачо?

Vannq88Vannq88
Помощник Готвач
1716
Какво е карпачо?
Снимка: Yordanka Kovacheva

Всеки истински и уважаващ себе си готвач знае какво е карпачо. По дефиниция карпачо са фино нарязани парчета сурово месо или риба, подправени със зехтин и оцет.

Традиционно карпачото се приготвя от говеждо месо - филе, като за целта ни трябва специална машинка или много остър нож, тъй като трябва разрезът да бъде фин и точен, а парчетата да бъдат много тънки.

Препоръчително е карпачото от говеждо филе да се сервира с гарнитура от пармезан, трюфели, чери домати и салата от рукола.

В днешно време е много популярно и карпачото от морски дарове - различни видове сурова риба, ябълки, домати и гъби.

Характерно за карпачото е, че всички компоненти на това ястие трябва да бъдат влажни. Месото, което ще използваме,трябва да е с отлично качество, да бъде много прясно и да е филе. Сосът, който може да се прибави към готовото карпачо, обикновено е от мляко, лимонов сок,майонеза, смлян черен пипер.

Твърди се, че карпачото произхожда от диетата на знатна, благородна на дама от Венеция, която си го е поръчвала по здравословни причини.

Има и редица ястия, които се бъркат с карпачото. За тях също се употребява сурово месо, но то е нарязано на дребно и се поднася със сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен