Всеки истински и уважаващ себе си готвач знае какво е карпачо. По дефиниция карпачо са фино нарязани парчета сурово месо или риба, подправени със зехтин и оцет.
Традиционно карпачото се приготвя от говеждо месо - филе, като за целта ни трябва специална машинка или много остър нож, тъй като трябва разрезът да бъде фин и точен, а парчетата да бъдат много тънки.
Препоръчително е карпачото от говеждо филе да се сервира с гарнитура от пармезан, трюфели, чери домати и салата от рукола.
В днешно време е много популярно и карпачото от морски дарове - различни видове сурова риба, ябълки, домати и гъби.
Характерно за карпачото е, че всички компоненти на това ястие трябва да бъдат влажни. Месото, което ще използваме,трябва да е с отлично качество, да бъде много прясно и да е филе. Сосът, който може да се прибави към готовото карпачо, обикновено е от мляко, лимонов сок,майонеза, смлян черен пипер.
Твърди се, че карпачото произхожда от диетата на знатна, благородна на дама от Венеция, която си го е поръчвала по здравословни причини.
Има и редица ястия, които се бъркат с карпачото. За тях също се употребява сурово месо, но то е нарязано на дребно и се поднася със сос.
Коментари