Gotvach.bg»Съвети»Как се грее ракия?

Как се грее ракия?

PetiaPetia
Новак
1286

Греяната ракия е едно много приятно питие, особено в зимния период. Греяна ракия се приготвя много лесно и бързо, но и много трябва да се внимава, за да не се възпламени алкохола.

Необходими съставки за греяна ракия

- Джезве или друг подобен съд / малко чайниче, канче или нещо друго/;

- За предпочитане е домашна ракия, каквато ви допада - плодова, гроздова/;

- Захар или мед;

Листа от лимон /ако имате/ или други подправки, каквито предпочитате.

Приготвяне на греяна ракия

Слагаме в джезвето 1 - 2 супени лъжици захар /въпрос на предпочитание за сладостта/. Поставяме съда на котлона и разбъркваме подсладителя, който сме избрали /ако е захар – докато се карамелизира леко, а ако е мед – докато се втечни/.

Наливаме около 200 мл ракия и бъркаме, докато се смеси всичко. Когато ракията се позагрее, слагаме лимоновите листа /може да се използват и други подправки - въпрос на вкус - черен пипер, карамфил, сушен или пресен плод, портокалови кори/.

Изчакваме, докато ракията заври или както вкъщи казват, докато се обърне, и веднага я махаме от котлона, след което похлупваме джезвето.

Държи се захлупено няколко минути, за да може ракията да поеме аромата и след което може да се разлее в малки чашки.

Трябва да се има предвид да не се вдишват горещите пари, защото са силни и може да ви задавят. От друга страна - действат добре за очистване на носоглътката.

Наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати