Греяната ракия е едно много приятно питие, особено в зимния период. Греяна ракия се приготвя много лесно и бързо, но и много трябва да се внимава, за да не се възпламени алкохола.
Необходими съставки за греяна ракия
- Джезве или друг подобен съд / малко чайниче, канче или нещо друго/;
- За предпочитане е домашна ракия, каквато ви допада - плодова, гроздова/;
- Захар или мед;
Листа от лимон /ако имате/ или други подправки, каквито предпочитате.
Приготвяне на греяна ракия
Слагаме в джезвето 1 - 2 супени лъжици захар /въпрос на предпочитание за сладостта/. Поставяме съда на котлона и разбъркваме подсладителя, който сме избрали /ако е захар – докато се карамелизира леко, а ако е мед – докато се втечни/.
Наливаме около 200 мл ракия и бъркаме, докато се смеси всичко. Когато ракията се позагрее, слагаме лимоновите листа /може да се използват и други подправки - въпрос на вкус - черен пипер, карамфил, сушен или пресен плод, портокалови кори/.
Изчакваме, докато ракията заври или както вкъщи казват, докато се обърне, и веднага я махаме от котлона, след което похлупваме джезвето.
Държи се захлупено няколко минути, за да може ракията да поеме аромата и след което може да се разлее в малки чашки.
Трябва да се има предвид да не се вдишват горещите пари, защото са силни и може да ви задавят. От друга страна - действат добре за очистване на носоглътката.
Виж също как влияе ракията на кръвното, как се поднася ракия и кои са най-добрите мезета за ракия.
Коментари