Телешкото месо е предпочитано от фитнес маниаците, както и от любителите на здравословното хранене, защото има умерено съдържание на мазнини и е особено богато на витамин B12. Но, както при всички останали видове меса, трябва да знаете от която част на животното (теле или говедо) е добито месото, за да знаете как най-правилно да го приготвите.
Разбира се, транжирането на телета и говеда се различава в отделните сържани, но като цяло се подчинява на общи единни стандрати за добиване на месо по зони.
При телето месото се транжира на месо от преден бут, горната част на бута, месо от заден бут и седалище, месо от хълбоци, ребра, рагу, месо от гърди, врат и телешки шол, който се намира в горната част на тялото, в средния сектор около гръбнака.
Телешкият шол е изключително нежно месо, от което може да приготвите телешки гулаш, осо-буко или ароматни телешко рулади.
Вижте също какво е телешки шерден и телешки антрекот.
Коментари