Gotvach.bg»Съвети»Как се накисва булгурът?

Как се накисва булгурът?

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
87316k
Как се накисва булгурът?

Булгурът е продукт, изготвен от пшенични зърна, обработени по специфичен начин чрез лека термична обработка - варене или на пара, последвано от изсушаване и в повечето случаи - натрошаване/смилане на едро.

По този начин зърнената култура става не само бърза и лесна за приготвяне, но и се съхранява за по-дълго време.

Въпреки претърпял термична обработка, булгурът е запазил в своето ядро всички полезни вещества. Богат е на фибри и минерали. Съдържа високи нива на калций, фосфор, желязо и калий и антиоксиданти - каротен, лутеин, витамин К и в известни количества и витамин Е.

Според големината на начупените или не зрънца булгура може да бъде основно три вида и от това да зависи неговата специфика на приготвяне.

Освен по размера той се различава и по цвят, в зависимост от типа пшеница, от който е направен.

От това какво ястие искате да приготвите, ще зависи и кой вид да употребите.

За направата на пилаф се използват едри или цели зърна булгур и се готви подобно на ориза. Също така освен традиционният пилаф този вид булгур може да използвате във всяко едно ястие или супа вместо ориз.

За разновидността на тази зърнена култура, при която зрънцата са натрошени до среден размер, е необходимо или накисване на булгура във вряща вода в съотношение 2:1 течност /зърно или кратко варене от 5-7 минути и отново изчакване, за да се поеме течността и да омекне.

И в двата случая съдът трябва да се захлупи плътно, а времето, което престоява, е винаги добре описано на пакета от производителя. Дори и да не разполагате с конкретни указания, е лесно да прецените кога зрънцата са станали крехки и готови.

В този си вид булгурът може да използвате за полезна зърнена закуска сутрин, както при овесените ядки.

И идва ред на третия основен вид - финия булгур. Той единствено се накисва в топла вода в съотношение на 1 обемна част зрънца/1 обемна част течност. Съдът е задължително покрит плътно и престоява за кратко- от 5 до 10 минути. Отново е препоръчително да се следят указанията на опаковката.

Финият булгур е предимно използван за направата на така известната ориенталска салата Табуле. Винаги може да го включите и в други салати, супи и ястия, защото неутралният му вкус позволява да бъде успешно комбиниран с неимоверно голям брой продукти.

С булгур препоръчваме още да опитате сарми с булгур и салата с булгур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 4
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати