Макар да е изключително популярен в ориенталската кухня, булгурът не се среща често на българската трапеза. А всъщност е идеален както за приготвянето на салати и гарнитури, така и за основно ястие.
Освен това булгурът е много богат на витамини, микроелементи и аминокиселини. Може достойно да замести ориза и притежава някои много по-ценни качества от него. Той регулира обмяната на веществата и ни предпазва от рязкото повишаване на кръвната захар.
Подходящ е както за диабетици, така и за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания. Използва се масово при изготвянето на диетични режими, защото макар и да е с високо съдържание на въглехидрати, булгурът е богат и на фибри, което пък забавя тяхното усвояване.
И защо след всичко, казано дотук, българските домакинства, в които ястията с булгур са тачени, се броят на пръсти? Най-вероятно защото сме пробвали няколко пъти да приготвим нещо с булгур, но то не ни се е получавало по начина, по който сме си представяли. Просто и приготвянето на булгура си има своите тънкости. Ето кои са те:
1. Много важно е да уцелите правилната порция булгур, който ще варите в зависимост от нуждите Ви. Булгурът набъбва и увеличава обема си три пъти. Така например, ако искате да приготвяте ястие за двама, няма да Ви е необходимо повече от 1 ч.ч. булгур. Такова количество ще Ви е необходимо и ако искате да го използвате като гарнитура към основно ястие, но за 4-ма души;
2. Преди да бъде подложен на термична обработка, булгурът задължително трябва да се измие. Повечето сортове изискват и предварително накисване за около 30 мин, но това е указано на опаковката им;
3. Булгурът се вари, като обикновено пропорцията булгур:вода е 1:3, подобно на ориза. Това обаче също зависи от сорта на самия булгур и би трябвало да е указано на опаковката му. Във всички случаи обаче след като булгурът кипне, се оставя на тих котлон под капак, докато стане напълно готов;
4. Преди да сложите булгура да се вари, можете и леко да го запържите, отново както се подхожда с ориза. За да придобие по-добър вкус, добавете към него и ситно нарязани зеленчуци по Ваш избор и вместо вода използвайте бульон;
5. Много подходящо съчетание към булгура са повечето кореноплодни като пащърнак, целина, морков и др., както и всички видове лук. С подправките също можете да експериментирате по Ваш вкус и предпочитания.
Коментари