Храните булгур, киноа и кафяв ориз предпазват от хронични заболявания като диабет, наднормено тегло и рак. Те съдържат фитохимикали, фитоестрогени и сапонини, които от своя страна предпазват от разрушаване на клетките, а фибрите в тях подпомагат за поддържане на здравословно тегло.
Булгурът е богат на витамини, микроелементи и киселини. Съставът му помага за укрепване на имунната система, оказва положително влияние върху работата на сърцето, кръвоносните съдове, стомашно-чревния тракт и нервната система. От него се приготвят както закуска, така и основни ястия, гарнитури и десерти. Повлиява положително на метаболизма и стомашно-чревният тракт като цяло, лесен е за смилане, пречиства от токсини, стабилизира нервната система, намалява стреса и раздразнителността, оказва положително влияние върху кожата, косата, ноктите.
Основното предимство на булгура при диабета е бавното му превръщане в глюкоза, ускорявайки разделянето на мазнините и балансирането на нивото на захарта в кръвта. Булгурът е в състояние да подпомага борбата с бактериите и вредните микроорганизми и подпомага отстраняването на възпалителни процеси. При диабет булгурът се приготвя като овесена каша, като добавка в основните ястия или като допълнение към салати. Този продукт диабетиците е най-добре да го приготвят в съотношение 1:3 с добавяне да сол. От него можете да приготвите кюфтета, да го добавите към супи или да комбинирате с мляно месо в сварен вид.
Киноа е най-добрата храна за хора, чувствителни към глутен. В сравнение с други зърнени култури тя съдържа повече хранителни вещества, антиоксиданти, протеини, фибри и минерали. Киноа, поддържа нивото на кръвната захар и е най-добрата храна за диабетици. Тя има нисък гликемичен индекс, поради което не се повишава нивото на кръвната захар. Диета, включваща киноа, успешно управлява диабет тип 2 и високо кръвно налягане.
Богата е на протеини и почти всички видове аминокиселини. Продукт, който влияе изключително добре върху нивото на кръвната захар и е със страхотни вкусови качества. Добавяйте към ястията си сварена киноа или просто успешно заменете белия ориз с нея, добавете я към гарнитури или комбинирайте с различна по вид храна – супер полезно е! Консумирайки киноа, вие ще подобрите в пъти повече сегашното си състояние, разчитайте на нейната сила.
Оризът се счита за продукт за здравословна диета. Богат е на въглехидрати, голям брой витамини, есенциални аминокиселини, съдържа фосфор, желязо, цинк, калий, йод и много малко сол. Белият ориз може да причини диабет, защото зърната съдържат повече захар, въз основа на което може да се твърди, че оризът е нежелателна храна.
Кафявият ориз не съдържа прости въглехидрати, което означава че той не може рязко да увеличи количеството на захарта в кръвта при диабетици. Той съдържа само сложни въглехидрати, водоразтворими фибри, голям брой витамини, селен и полиненаситени мастни киселини. Храненето с кафяв ориз при диабетици е много полезно. Специалната диета е основата за здравето на диабетика и е грешка, ако мислите че не можете да направите нищо за пациент с диабет. Има тонове вкусни и здравословни ястия които са разрешени за диабетици, включително и ориза. Ето тук и някои от тях:
- Супа с карфиол и кафяв ориз – сварете зеленчуков бульон. Обелете и накълцайте лук, запържете го в 50 г масло в тиган, заедно с ориза. Добавете сместа от тигана в бульона и варите до полуготовност на ориза. Прибавете 200 г карфиол във врящата супа и варите още 15 минути. При сервиране добавете 1 лъжица заквасена сметана и поръсете с пресни зелени подправки.
- Млечна супа с моркови и кафяв ориз - Обелете 2 моркова и нарежете на кубчета и ги поставете в тенджера с малко количество вода и масло, оставете супата на слаб огън да поври. Налейте 2 ч.ч. прясно мляко и добавете 50 г ориз, варите около 30 минути, посолете на вкус.
- За диабетици можете да сготвите и пилаф с кафяв ориз. Единственото условие е, месото да е с ниско съдържание на мазнини. Най-добрата комбинация за пилаф е, пилешко филе, кафяв ориз и моркови.
- Рибни кюфтета с кафяв ориз – вземете нискомаслени рибни филета, смелете ги през месомелачка заедно с лук. Добавете напоени корички хляб с вода, 2 яйца и сол на вкус. Отделно сварете кафяв ориз и смесете с рибната кайма. Оформете кюфтета, оваляйте в галета и изпържете в тиган с олио. Ако желаете, можете да ги задушите в доматен сос.
Коментари