Ако търсите евтин начин да добавите фибри и протеини към вашата диета, то булгурът може да се окаже доста подходящ за това. Това е пълнозърнеста пшеница, която е бланширана на пара и след което е натрошена на парченца. Булгурът се подлага на минимална обработка и поради това запазва почти на сто процента своята хранителна стойност.
Булгурът е с ниско съдържание на мазнини като в него няма никакви ненаситени мазнини и холестерол, източник е на протеин, което го прави чудесна питателна добавка към нискокалоричните диети. Високото съдържание на фибри, протеини и ниското съдържание на мазнини, могат да ви накарат да се чувствате сити, без да добавите и грам към вашите килограми. Имайте предвид, че една чаша булгур има по-малко калории, по-малко мазнини и два пъти повече фибри от кафявия ориз.
Заради минималната обработка, на която е подложен булгурът, той не губи съдържащите се в него протеини и минерали. Това означава, че той е идеална основа за хранене, която ви позволява да замените по-мазните протеинови източници като повечето меса с него.
Неразтворимите фибри, които съдържа булгура абсорбират вода, което насърчава организъма да се освободи по-бързо от отпадъците и да попречи на образуването на мазнини в тялото. Той има повече фибри от овеса, елдата и царевицата. Способността му да ви засити и то с много по-малко калории го прави подходящ за хора подложени на диета.
Булгурът е бил неизменна част от традиционната средиземноморска диета в продължение на хиляди години. Той става все популярен в модерното здравословно хранене и вегетарианските диети. Богат е на витамини като желязо, фосфор и манган, които допълнени с протеина се доближават до профила на бобовите растения, а витамините допълнени с фолиева киселина го доближават до спанака, аспержите и брюкселското зеле.
За да увеличите загубата на тегло е добре да замените ориза във вашата диета с булгур. Той има по-нисък гликемичен индекс от белия ориз, което ще ви помогне да стабилизирате нивото на инсулина в кръвта и да контролирате теглото си.
Както сами разбрахте с булгур можете да замените ориза, месото, да го добавите към всяко едно ястие или салата, да го използвате за закуска подсладен с лъжица мед без да се притеснявате, че сте се лишили от важните хранителни вешества необходими на организъма ви.
Коментари