Булгурът е често срещан на трапезата не само на Балканите. В различни кътчета от света той е обичан и често приготвян продукт. У нас можете да го намерите в почти всеки магазин за хранителни стоки.
Той е чудесен начин да разнообразим трапезата си и да опитаме нещо малко по-различно. Освен това се оказва, че е много полезен. Булгурът съдържа много високо ниво на микроелементи и на витамини. Ако трябва да го съпоставим с неполирания ориз, то в тази битка определено ще спечели булгурът. Съдържа много по-голямо количество витамини и белтъчини и не на последно място фибри.
Можем да си намерим булгур в пакетчета, както оризът, може да си го купувате също и насипен. Цветово варира между светъл и тъмен, а като големина можете да намерите дребничък, два по-средни варианта и едър булгур.
Едросмленият и пълнозърнест булгур е много подходящ за пълнене на сарми или чушки, както и за приготвяне плънката на някакво месо. Идеално замества ориза. Ако искате да готвите здравословно, можете съвсем спокойно да се обърнете към рецептите с булгур.
В случай, че искате да сготвите 2 порции основно ястие, ще ви бъде необходим булгур около 1 ч.ч. Също както при ориза и булгурът трябва да се изплакне добре. Съотношението вода-булгур е 2 ½ ч.ч вода на 1 ч.ч булгур.
В случай, че течността не е достатъчна, за да омекне варивото, добавете още. Единственото важно е водата, която добавяте допълнително да бъде топла. Набъбва сравнително бързо и не се нуждае от продължителна топлинна обработка.
Ето и две много вкусни и здравословни рецепти с булгур:
Домати с булгур
Необходими продукти: 100 г. булгур, 3 – 4 домата, малка глава лук, 3 – 4 скилидки чесън, доматено пюре, магданоз, черен пипер, сол, зехтин, босилек, орехи
Начин на приготвяне: Купете си домати, които не са прекалено узрели, след което отрежете капаче и издълбайте вътрешностите на домата, оставете хубаво да се отцедят. Сложете във вода булгура, лука нарязан на ситно, и подправките. След като набъбне отдръпнете от котлона. Нарежете чесъна и орехите и сложете към булгура, разбъркайте добре. Напълнете доматите с тази смес, сложете капачетата им, наредете ги в тавичка предварително намазнена и добавете в тавата остатъка от плънката заедно с доматения сок. Пече се в предварително загрята фурна на около 180 градуса.
Салата от моркови с булгур
Необходими продукти: 300 г моркови, ½ ч.ч булгур, магданоз, целина, сол, лимонов сок, чесън, сол и зехтин
Начин на приготвяне: Сварявате булгура и го оставяте да изстине. През това време настъргвате предварително обелените и измити моркови на едро ренде, към тях добавяте на ситно нарязана връзка магданоз, 1 стрък целина, сол, лимонов сок, зехтин и пресования чесън. След като булгурът е охладен добавете го към останалите продукти и хубаво объркайте. Оставете салатата да се охлади и да поеме от миризмите за няколко часа.
Коментари