Лимецът е изключително здравословно житно растение. Служел е за храна още на древните ни предци, които са го предпочитали пред пшеницата.
Разликите между лимец и модерната пшеница са няколко. Лимецът притежава проста генетична структура, съставена от 14 хромозоми. За разлика от него, модерната пшеница съдържа 42 хромозоми. В сравнение с модерните сортове пшеница, едрозърнестият лимец е с два пъти по-високо съдържание на Витамин А, има 4 пъти повече бета-каротен, 4 пъти повече лутеин и 5 пъти рибофлавин.
Освен високото съдържание на тези витамини и минерали, лимеца е и много мек, и лесен за усвояване. Впечатлява със завидните си вкусови качества.
Тази любима храна на фараоните е предпочитана и до днес, най-вече от почитателите на здравословна и нискокалорична храна. С лимеца можете да започнете от сутринта. Перфектната закуска е лимец с кисело мляко и мед. Освен, че е вкусна, тази закуска ще ви зареди с протеини и антиоксиданти за целия ден.
Лимец с кисело мляко и мед
Необходими продукти:
1 чаена чаша еднозърнест лимец, ½ кофичка кисело мляко, 1 с.л. домашен мед
Начин на приготвяне:
Лимецътсе измива добре и се отцежда. От миналата вечер се накисва в киселото мляко и се оставя в хладилника. Когато го извадите за консумация, му добавете меда.
Ето и как може да приготвите здравословния лимец за консумация в обедното и вечерно меню.
Супа с лимец
Необходими продукти:
2/3 кафена чаша лимец, 1 глава лук, 3 малки разноцветни чушки, връзка магдноз, 3 моркова, джоджен (6 листчета пресен/2 щипки изсушен), 2 домата, 3 с.л. зехтин, сол
Начин на приготвяне:
Нарязвате лука на едро, морковите на кръгчета, чушките почиствате и нарязвате на едри кубчета, ситно накълцвате дръжките на магданоза, и ги слагате в подходяща тенджера. Добавят им се солта и зехтина. Оставяте ги да заврят.
Когато това стане, се прибавя лимецът и ситно нарязаните листенца джоджен (ако използвате изсушен, го стрийте). Оставете да ври на тих огън, докато лимецът поомекне. След това се добавят настърганите домати, като се оставя да се довари. Веднага след сваляне от огъня, супата се посипва със ситно накълцаните листа магданоз. Сервира се топла или студена - по желание.
Здравословно ястие с лимец
Необходими продукти:
2 ч. ч. предварително сварен лимец, 1 средно голяма глава лук, 1 домат, 1/2 връзка магданоз, 1 яйце, 2 с. л. зехтин, 1/2 с. л. сол
Начин на приготвяне:
Зехтина се загрява и в него се задушава едро нарязаният лук и ситно нарязаните дръжки на магданоза. Когато това стане, в съда се изсипват нарязаният на кубчета домат и свареният лимец. Добавя се сол и при непрекъснато бъркане се задушава. Когато е готово, сваляте от огъня и добавяте добре разбитото яйце. Сместа се разбърква енергично и се разпределя в чинии. Ястието се сервира веднага и се консумира топло.
Консумацията на лимец се препоръчва от Петър Дънов. Дава се като храна за физическо и духовно пречистване.
Коментари