Лимецът е една от най-древните сортове пшеница и дефакто – прародител на познатата ни такава. Постепенно изместен от хлебната пшеница през 20 век, лимецът бива за кратко забравен, но не от всички.
Всеки себеуважаващ се готвач знае и цени вкусовите и полезни свойства на лимеца. Той е изключително ценен, тъй като хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове за разлика от съвременните пшеници, лесно отглеждани посредством употребата на химикали и модификации. Лимецът се отглежда лесно, не боледува и при отглеждането му не се налага да се използват пестициди и хербициди.
Най-важната съставка на лимеца, предаван в храната, която се приготвя с него, е енергията, която получава от слънцето. Богат на въглехидрати, белтъчини, мазнини, той е с висока хранителна стойност зърнена култура - 100 гр. лимец осигуряват достатъчно протеини за един ден.
Съдържа два пъти повече ненаситени мазнини от пшеницата и благодарение на влакната си, е лесно смилаем. И освен всичко изброено е изключително вкусен. Подходящ за диетично безглутеново хранене.
Един от най-вкусните десерти, които можете да приготвите с лимец, са:
Меденки с лимец
Необходими продукти: 300 г пълнозърнесто брашно от Лимец, 110 г смлени овесени ядки, 150 г смлени орехи, 1 яйце, 200 г захар, 100 мл олио, 50 г мед (разтопен), 1 бакпулвер, 1 ч.л. сода, 1 с.л. кисело мляко, 1 ванилия, канела
Начин на приготвяне: Захарта и яйцето се разбиват. Към тях се добавят олиото, медът, канелата, ванилията и разтворената в кисело мляко сода. В отделна купа се смесват брашното, бакпулверът, овесените ядки и орехите. Двете смеси се объркват заедно с лъжица.
От получената смес се оформят орехоподобни топчета, като в средата на всяка от тях се поставя и орехова ядка. Подреждат се в тава, постлана с хартия за печене и се пекат за около 15 мин. на 220 градуса.
Друга вкусна рецепта с културата е и подходяща здравословна закуска за млади и стари:
Закуска с лимец
Необходими продукти: 250 г тиква (приготвена на пара или печена), 50 г Лимец (сварен или престоял във вода за 12 ч), 20 г мед
Начин на приготвяне: Приготвената на пара или опечена тиква се полива с мед и се поръсва със зърната лимец. Приготвянето не е трудно, но резултата е изключително вкусово изкушение за всеки.
А бисквитките с лимец могат да се похапват без притеснение:
Бисквити с лимец
Необходими продукти: 100 г пълнозърнесто брашно от Лимец, 120 г фини овесени ядки, 1 яйце, 150 г кафява захар, 125 г меко масло, ванилия, 1/2 ч. л. сода, 1 ч. л. канела, щипка сол, 50 г ядки на едро (орехи, лешници или др.), 50 г стафиди, 50 г черен шоколад на малки парченца
Начин на приготвяне: Захарта и яйцето се разбиват с миксер. Добавят се маслото и ванилията, и отново се разбива с миксер. Всички останали продукти се смесват добре в отделен съд. Добавят се към яйчената смес, като се объркват с лъжица до получаване на хомогенна смес.
Приготвяната смес се оставя в хладилник да престои за 1 час. След това се правят топчета с размер на бисквити и се подреждат в тава върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята до 180°С фурна за около 10-12 мин. След като са готови, се оставят да изстинат и да се втвърдяват, след което са готови за консумация.
Коментари