Тиквата - най-вкусният есенен зеленчук. И най-важното е, че тиквата е много полезна: съдържа много захари, пектин и каротин, чието съдържание в някои сортове може да достигне до 30 мг на 100 г.
Тиквата е богата на минерали, предимно на калий, калций, фосфор.
Есента като цяло е благодатно време за постни дни. Всеки зеленчук, който е узрял в местните географски ширини, е от максимална полза за организма. А тиквата е лидер по разнообразие на кулинарна обработка, хората могат да приготвят много ястия за здраве.
Тиквата има не само деликатен и сладък вкус, тя има уникален витаминен състав и ниско съдържание на калории. Съдържа много полезни въглехидрати, фибри и всичко необходимо за извеждане на излишната течност от тялото. Тиквата се препоръчва на пациенти с хипертония, диабетици, хора с възпаление на жлъчния мехур и стомашно-чревния тракт.
Най-здравословните ястия с тиква
- Сок от сурова тиква с пулпа или в комбинация с ябълки, моркови и целина;
- Овесена каша с тиква е много здравословна закуска за черния дроб и стомашно-чревния тракт;
- Кремсупа от тиква. За повече ползи добавете моркови и корен от целина - отлично средство за отслабване за млади дами, които искат здрав тен и блясък на косата;
- Захаросаната тиква е здравословна и не е много калорична. Нарежете на кубчета, сварете в захарен сироп с пръчка канела и няколко гвоздейчета карамфил, докато сиропът се сгъсти и парчетата тиква станат прозрачни. Поставете върху лист за печене, изсушете във фурната при 150 градуса за 30-40 минути. Отлично слабително. За диабетици вместо захар можете да добавите стевия към сиропа);
- Здравословно сладко с тиква и зеленчуци;
Ето и идея за едно просто и вкусно ястие. Гарнирайте менюто си с поредната страхотна рецепта за тиква!
Тиква на фурна, запечена със сирене и мащерка
1 малка тиква (около 1 кг)
2 ч.л. зехтин (или друго растително масло)
½ ч.л. прясно настъргано индийско орехче
⅓ ч.ч. хлебни трохи от сухари
½ ч.ч. настърган пармезан (или друго твърдо сирене)
1 скилидка чесън, смляна
1 с.л. ситно нарязан магданоз
¼ ч.ч. листа от прясна мащерка, сол и черен пипер
Загрейте фурната до 200 градуса. Нарежете тиквата наполовина, след това обелете и нарежете на малки парченца. Поръсете резените тиква със зехтин, добавете индийското орехче и разбъркайте.
След което поставете резените тиква в тава, покрита с хартия за печене. В кухненски робот разбъркайте сухарите, сиренето, чесъна, билките с щипка сол и черен пипер.
Поръсете тази смес върху резените тиква. Печете 25-30 минути и сервирайте топла.
Опитайте и тези идеи за печена тиква, варена тиква, а защо не и крем от тиква.
Коментари