Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се прави перфектен класически киш Лорен

Как се прави перфектен класически киш Лорен

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Как се прави перфектен класически киш Лорен

Киш Лорен е вечно и обичано ястие, което произхожда от регион Лотарингия във Франция. Със своята маслена коричка, богат пълнеж от яйчен крем и ароматна комбинация от бекон и сирене, той се превърна в основна храна във френската кухня и спечели популярност в цял свят.

В деня, посветен на върховния киш Лорен - 20 май, нека поговорим повече за това как да си направим стъпка по стъпка този френски деликатес.

В тази статия ще ви преведем през стъпките за създаване на перфектен класически киш Лорен, който ще впечатли гостите ви и ще измами вкусовите ви рецептори.

За да направите перфектния класически киш Лорен, съберете следните съставки:

Продукти за класически киш Лорен

За кората:

1 ¼ ч.ч. универсално брашно

½ ч.л. сол

½ ч.ч. студено несолено масло, нарязано на кубчета

3-4 с.л. ледена вода

За плънката:

Бекон около 300 г

1 чаша сирене грюер, настъргано

4 големи яйца

1 ½ чаши сметана

½ ч.л. сол

¼ ч.л. черен пипер

Щипка индийско орехче

Начин на приготвяне на класически киш Лорен

Киш Лорен

Стъпка 1: Подгответе кората

В купа за смесване смесете брашното и солта. Нарежете студеното масло с помощта на нож за сладки или с пръсти, докато сместа заприлича на едри трохи.

Постепенно добавете ледена вода, една супена лъжица наведнъж, и разбъркайте, докато тестото се събере. Внимавайте да не прекалите с смесването.

Оформете тестото на диск, увийте го в найлоново фолио и охладете за поне 30 минути.

Стъпка 2: Загрейте фурната и пригответе плънката

Загрейте фурната си до 190°C.

В купа разбийте заедно яйцата, сметаната, солта, черния пипер и индийското орехче, докато се смесят добре.

Разбъркайте натрошения бекон и настърганото сирене грюер. Оставете плънката настрана.

Стъпка 3: Разточете тестото и наредете формата за пай

Върху леко набрашнена повърхност разточете охладеното тесто на кръг, малко по-голям от формата за пай.

Внимателно прехвърлете разточеното тесто във формата за пай и го притиснете към дъното и стените, като отрежете излишното.

Надупчете долната част на кората с вилица, за да не бухне при печене.

Стъпка 4: Изпечете кората

Поставете парче пергаментова хартия върху кората и я напълнете с тежести за пай или сух боб, за да предотвратите набухването на кората.

Изпечете кората в предварително загрята фурна за около 15 минути.

Отстранете тежестите и хартията за печене и печете още 5 минути, докато коричката стане златистокафява.

Стъпка 5: Сглобете и изпечете киша

Класически киш Лорен

Изсипете готовата плънка в предварително изпечената кора, като следите за равномерно разпределение на бекона и кашкавала.

Поставете киша върху тава за печене и печете във фурната за 30-35 минути или докато кремът стегне и горната част стане златисто кафява.

Извадете от фурната и оставете да изстине за няколко минути, преди да нарежете и сервирате.

Овладяването на изкуството за създаване на перфектния класически киш Лорен включва деликатен баланс на вкусове и текстури.

Следвайки това ръководство стъпка по стъпка, можете да създадете киш Лорен, който въплъщава същността на френската кухня. Независимо дали го сервирате като център на късна закуска или възхитителна опция за вечеря, богатата и пикантна комбинация от бекон, сирене и крем в маслена коричка със сигурност ще задоволи и най-претенциозните вкусове.

Вижте още предложения за френски кишове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest