Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни есенни ястия с тиква

Вкусни есенни ястия с тиква

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Ястия с тиква

През есента тиквата е истинска царица в кухнята. Освен традиционната печена тиква можете да приготвите много различни солени и сладки ястия с оранжевото изкушение.

Маринованата тиква по нормандски е вкусна и се топи в устата. Необходими продукти: 700 грама тиква, 150 милилитра ябълков сок, 150 милилитра оцет, 2 чаени лъжички сол, 2 чаени лъжички захар, 6 зърна черен пипер, 6 зърна бял пипер, 1 карамфил. Тиквата се нарязва на кубчета със страна два сантиметра. Ябълковият сок се смесва със захарта, оцета и солта.

Тази смес се загрява до кипване и в нея се пускат тиквените кубчета на порции. Всяка порция се вари по пет минути. На дъното на предварително затоплени буркани се слага по половин щипка канела. С помощта на решетъчна лъжица в бурканите се слагат тиквените кубчета.

Към маринатата се добавят черният и белият пипер и карамфилчето, сместа се кипва за 2 минути и с нея се заливат тиквените кубчета. Бурканите се затварят и се оставят за 30 дни на тъмно и студено място, след което оранжевите кулчета могат да се консумират като вкусно мезе.

Много вкусно ястие е мексиканската тиква . Необходими продукти: 500 грама тиква, 300 грама сварен ориз, 1 глава лук, 1 червена чушка, 4 яйца, 200 милилитра сметана, черен пипер, червен пипер, сол.

Тиква със зеленчуци

Тиквата се настъргва и се смесва с варения ориз. Лукът се нарязва и се запържва. Смесва се с разбитите яйца със сметана. Добавят се подправките. В тиквената смес се добавя една чушка, нарязана на едро, добавя се яйчената смес, посолява се по вкус и се смесва. Излива се в тавичка и може по желание да се украси с резенчета домати и да се поръси с настърган кашкавал. Пече се половин час. Вкусът на тиквата почти не се усеща, но дава лекота на ястието.

Тиквата със сирене е необичайно, но много вкусно ястие. Необходими продукти: 1 килограм тиква, 200 грама сирене, 4 домата, 50 милилитра олио.

Тиквата се измива, разрязва се на четири части, почиства се от семките и се сварява до омекване във вряла подсолена вода.

Обелва се кората, тиквата се нарязва на парчета и се подреждат в намазана с мазнина тава. Поръсват се с настъргано сирене. Отгоре се подреждат нарязаните на кръгчета домати, поръсва се с олио и се пече до порозовяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest