Тиквите са различен сорт и един от най-запомнящите се е сортът на тиквата цигулка. Тиквата има интересна форма, която прави впечатление веднага - тя наистина прилича на инструмента цигулка, откъдето идва и нейното наименование. Не само формата на тази тиква е интересна, но и нейният вкус - тя е сочна, лека, много ароматна. Богата е на витамини, аминокиселини, микроелементи.
След като тиквата цигулка узрее и се прибере, тя може да се съхранява дълго време, около 5-6 месеца, запазвайки вкусовите си качества. Съдържанието на сухо вещество в нея е много високо - 14 процента. Годна е за варене, печене и включване във всякакви рецепти.
Лесни и икономични рецепти с тиква цигулка, които освен това са и здравословни, могат да бъдат предложени в изобилие, защото този сорт на практика става за всяко ястие заради своята сладост. Вижте някои идеи за икономични ястия с тиква цигулка:
В студените есенни и зимни дни можем да се стоплим с едно проста и вкусна кремсупа.
Кремсупа с тиква цигулка
- 1 узряла тиква цигулка, почистена от семето, обелена и нарязана на кубчета;
- 2 ябълки, също обелени и нарязани на кубчета;
- 2 стръка почистена и нарязана целина;
- 1 глава лук също нарязан на кубчета;
- канела;
- индийско орехче;
- кисело мляко с малко ванилова есенция;
- кленов сироп.
Приготвяне: Лукът се задушава в дълбока тенджера с малко зехтин. Прибавят се тиквата, ябълките и целината, объркват се добре и се добавя вода, която трябва да ги покрие. Всичко се вари до омекване на зеленчука, като се бърка, за да се вари равномерно.
Продуктите се овкусяват със сол, индийско орехче и канела на вкус. После всичко се разбива в блендера и когато супата добие нужната консистенция се поднася заедно с дресинга, с който супата се залива.
Салата от тиква, леща и рукола
- 1 тиква цигулка;
- 1 връзка прясна рукола;
- 1 консерва леща или 200 грама сварена леща;
- 1 връзка зелен лук;
- сусамови семена;
- балсамов оцет - 2 супени лъжици;
- зехтин - 2 супени лъжици;
- мед - 1 супена лъжица;
- соев сос - 1 супена лъжица.
Приготвяне: Тиквата се реже на кубчета, намазва се с олио и се пече в тава на 180 градуса 20 минути. Оцетът, соевият сос, медът и зехтинът се смесват в купа. Руколата се почиства, измива и нарежда в чиния, а върху нея се изсипва от лещата и парчета тиква. Поръсва се със сусамени, слънчогледови семки и пресен лук, нарязан на ситно. Накрая се залива с дресинг от балсамовия оцет, зехтина, меда и соевия сос.
Млечен десерт с тиква
Една тиква цигулка се реже на кубчета, всяко парче се потапя в разбито мляко, яйца и захар, а после се запича на 180 градуса във фурна за 20 минути. Получава се сладък десерт с карамелен вкус.
Вижте някои идеи за:
- кремсупа с тиква;
- печена тиква;
Коментари