Надали има по-ценна храна от житото. Именно на него е наблягал и световноизвестният български философ и лечител Петър Дънов. Това е и причината човек да се научи да включва редовно в менюто си житни храни, но не под формата на бял хляб или други тестени изделия, а от истинско сварено жито.
Ето защо Ви предлагаме 3 интересни рецепти с жито, в които пшеницата е главен герой.
Студено предястие от жито с дробчета и манатарки
Необходими продукти: 2 ч.ч. предварително сварено жито, 150 г манатарки, 1 червена чушка, 150 г пилешки дробчета, 3 малки домата, 1 к.ч. разтопено масло, сокът от 1 лимон, 3 с.л. оцет, 1 с.л. горчица, сол и черен пипер на вкус, няколко стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне: Измитите и нарязани на резени гъби се заливат с лимоновия сок и се оставят да престоят така 30 мин, за да попият. Маслото, горчицата и 2 с.л. от оцета се смесват, а дробчетата се пускат за 8 мин във вряща вода, подправена с останалия оцет. Отцеждат се, нарязват се и се смесват с отцеденото жито, масления сос, гъбите и нарязаните на кубчета чушка и домати. Предястието се подправя със сол и черен пипер, изстудява се и се сервира поръсено със ситно нарязан магданоз.
Ароматни кюфтенца от жито
![Кюфтенца от жито](/files/lib/600x350/buckwheat-balls-milk-sauce.webp)
Необходими продукти: 2 ч.ч. предварително сварено и намачкано с вилица жито, 4 с.л. галета, 1 разбито яйце, 1 с.л. доматен сос, няколко стръка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене
Начин на приготвяне: Всички продукти без олиото се смесват в купа и се оставя да престоят така на студено за 30 мин. След това в тиган се загрява олиото и от житната смес се оформят с навлажнени ръце кюфтенца, които се изпържват до златисто. Поднасят се с пресни зеленчуци.
Плодов пилаф с жито
![Пилаф с жито](/files/lib/600x350/pilaf-apricot.webp)
Необходими продукти: 400 г предварително сварено жито, 100 г масло, 1 ябълка, 1 круша, 1 глава червен лук, 1 с.л. мед, 1/2 плодове от компот от праскови, 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. сладко-кисел сос, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва в половината мазнина, след което се изважда и се смесва с житото. В останалата мазнина се запържват за кратко обелените и нарязани на резени плодове, като се внимава да не се разкашкват. Когато са готови, се заливат с меда и лимоновия сок. Смесват се внимателно с лука и житото, подправят се с останалите подправки и по желание пилафът може да бъде запечен за кратко време във фурната.
Коментари