Камутът е древен вид египетска пшеница. Тя е била позната още на строителите и ползвателите на пирамидите, тъй като нейни останки се откриват именно там.
Това я прави по-стара от 3000 години. Самото име - камут, е древноегипетското наименование на пшеницата. Оттам идва и наименованието на тази зърнено-житна култура.
Теорията за житото на фараона обаче за мнозина е мит. Известността и се базира по-скоро на маркетинг стратегия. В нея е включено представянето ѝ като древна храна с безброй полезни качества, едно от които е непоносимост към глутен. Никое от тези твърдения обаче не е безспорно доказано.
За разлика от обикновената пшеница, камутът има големи зърна. Интересното е, че те не са изгубили хранителните си качества през вековете.
В тях се съдържат фибри, протеини, липиди, витамини, както и минералите селен, мед, цинк, магнезий, фосфор. Те са в много по-големи нива, в сравнение с останалите разновидности на зърнено-житните култури.
Друга отличителна черта на камута е фактът, че не съдържа глутен. Това го прави алтернативен вариант за всички, с непоносимост към глутена.
Камутът е хранителен – в 100 г от него се съдържат 360 ккал, 51 г въглехидрати, 17 г протеини, 3 г мазнини и 2 г фибри. Консумира се варен. За целта, 12 часа преди приготвяне, се накисва във вода.
Има богато кулинарно приложение. С него се приготвя брашно, което успешно се комбинира с пшеничено и овесено брашно, както и с такова от ечемик и спелта. С него се приготвят и всякакви бисквити, курабийки и т.н.
Сварен камут се консумира с масло, сирене, със сушени плодове, ядки и мед за десерт. Охладен се влага в салати. С културата се приготвя и домашна паста. С него може да се замени пшеницата във всяка една рецепта.
Камутът е подходящ за покълване и за култивиране на био-кълнове. Най-изразеното му свойство е антиоксидантното. То се дължи на високото съдържание на селен.
Коментари