Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от камут

Здравословни ползи от камут

МаринаМарина
Джедай
15642
Камут

Камут или наричаната още египетска пшеница е едно вкусно допълнение към ежедневното хранене. Камутът представлява големи зърна, които могат да бъдат смлени на брашно, преработени в люспи или сварени като ориза.

Тази зърнена култура се продава свободно и може да замени пшениченото брашно, като се открива под формата на сухи зърна, хляб, бисквити и други. Камут осигурява значително количество протеини, фибри, както и минерали, мазнините са малко, а холестеролът изцяло липсва.

Белтъчната съставка в този вид пшеница е важна за поддържането на здрави тъкани, за преноса на кислород в тялото и засилване на имунната защита. Доказани са ефектите му върху холестерола, чиито стойности намаляват при консумацията на камут. Тази зърнена култура също се бори с диабет тип 2 (неинсулинозависим диабет), както е и в помощ на храносмилателната система.

Фибрите също са ценни, защото намаляват риска от затлъстяване, инсулти, повишено артериално налягане, диабет, злокачествено заболяване на дебелото черво и други.

Камутът е богат на селен и манган. Тези два минерала финкционират като антиоксиданти и предпазват от поява на генетични мутации и увреждания на клетките от свободните радикали. Те подпомагат запазването на хормоналния баланс в тялото, като манган участва и в синтезата на половите хормони, подкрепя здравето на нервната система, регулира нивата на кръвната захар и абсорбцията на калций. Селенът, от своя страна, контролира функцията на щитовидната жлеза.

Готвене на камут

В камута има и достатъчно магнезий и цинк - също много важни за нормалното функциониране на организма. Цинкът поддържа здрава имунна система и добре функционираща щитовидна жлеза, докато магнезият укрепва костната плътност, предпазва от развитието на диабет, сърдечна недостатъчност, остеопороза, депресия.

Камутът съдържа и витамин В3 (ниацин), които участва в синтезата на ендокринните хормони и в поддържането на здрава нервна система. Той, както и другите витамини от В-групата са жизнено важни за метаболизма на мазнините, белтъците и въглехидратите. С редовния прием на камут организмът се предпазва от сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза, диабет и заболявания на костната система.

Заради всичките си положителни качества и здравословни ползи камутът е препоръчителен за употреба. Може да се използва като основа за салати, пилаф, а ако го смелите в блендер, може да хапнете незаменима и полезна каша.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest