Каму каму

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
564164
Каму каму
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока прозрачна кутия контейнер - 5.5 л
10.00 лв.

Каму каму /Myrciaria dubia/ представлява малко храстовидно дърво, което достига 3-5 метра височина. Има малки червено-лилави плодове, които наподобяват череша. Цветовете на каму каму са малки и бели, със сладникав мек и плодов аромат. Каму каму дава плодове след навършване на 5-годишна възраст.

Цъфти в края на сухия сезон и дава плод в средата на дъждовния. Вирее най-добре в тропически климат, но се среща и в субтропиците. Нуждае се от големи количества вода. Каму каму е разпостранен предимно в Перу и Бразилия, както и по горите на Амазонка.

Местните народи от Амазония берат плодовете на каму каму, изсушават ги и ги използват за лечебни цели през останалата част от годината. Когато се изсушат и смелят, пурпурно-червените плодове придобиват светлобежов цвят.

За първи път плодовете каму каму са изследвани през 50-те години на миналия век в Перу, където са установени неговите високи хранителни стойности и полезни действия.

Състав на каму каму

Плодът каму каму е изключително богат на витамин С, който съставя 2-3% от неговото тегло. Сокът от каму каму е богат на различни минерали, но съдържанието на желязо е най-високо. Освен желязо, той съдържа задоволителни качества калций, калий, белтъчини, фосфор, левцин, серин, валин, тиамин, елагова киселина.

Разрязано Каму каму

100 г каму каму съдържат 2.6 г мазнини, 1.55 г протеини, 2800 мг витамин С, 0.76 г фибри, 92.7 г въглехидрати.

Избор и съхранение на каму каму

Пресни плодове каму каму не могат да се срещнат на българския пазар. В нашата страна каму каму може да се закупи под формата на биосок, във вид на капсули или прах. Прахът е много приятен и леко пикантен на вкус.

Прахът от каму каму се продава в пакетчета от 125 г, като едно струва около 40 лв. Не бива да се съхранява на топло повече от една година, за да се запазят свойствата на витамин С. Трябва да се съхранява на сухо и хладно място, далеч от деца.

Каму каму в кулинарията

Каму каму има страхотни аромат и цвят на плодовете. Червеният пигмент в ципата на плодовете придава на соковете от каму каму привлекателен розов цвят. Ароматът на соковете е мек и ненатрапчив. Каму каму се използва и за направата на сладки и сладоледи. Лимонадата с каму каму е много свежо лятно питие. Необходими са ви 2 с.л. каму каму на прах, 1/4 чаша вода, 2 с.л. агаве, ½ с.л. стевия, 1/3 чаша прясно изстискан лимонов сок.

Смесете всички съставки в блендер и миксирайте за около минута. Сервирайте лимонадата изстудена. Каму каму може да се добавя към коктейли, сурови десерти или към водата за пиене. В Япония екстракт от каму каму се добавя в сладки изделия, енергийни напитки и мултивитамини.

Ползи от каму каму

Каму каму дърво

Каму каму се използва за поддържане на имунната система в добро състояние, поддържане на отлично зрение, намаляване на възпаления и подобряване състоянието на белия дроб, предпазване от вирусни инфекции, поддържане на прекрасна кожа, поддържане на здрав колаген и стави. Каму каму поддържа функциите на сърцето, кожата, очите, мозъка, сърцето и черния дроб.

Плодовете на каму каму са най-препоръчвани за лечение на астма, глаукома, гингивит, хепатит, безплодие, мигрена, катаракта, атеросклероза, болест на Паркинсон. Те имат добро обезболяващо и противовирусно действие. Каму каму е отличен антиоксидант.

Племената от Амазония и до ден днешен си приготвят тоник за подхранване на косата от плодовете каму каму.

Плодовете каму каму помагат за предотвратяване на генетични мутации, които участват във формирането на ракови образувания. Имат изразен противовъзпалителен ефект, повишават шансовете на организма за зачеване и захранват матката.

Както споменахме съдържанието на витамин С в каму каму съвсем не е за подценяване. Този витамин е изключително важен, защото участва в изграждането на нервите, мускулите, кожата и костите. Липсата на ценния витамин в организма предразполага към заболяването скорбут.

Вреди от каму каму

Могат да се приемат по 30 г каму каму, не повече от три пъти дневно. Внимавайте с дозите каму каму, защото при предозиране може да се появи диария.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен