Каму каму е храст, който може да се срещне почти навсякъде из тропическите гори на Амазонка в Перу и Бразилия. На този храст растат плодове с размерите на малък лимон, с разнообразие от цветове - светло-оранжев до лилаво-червен, жълт или зелен. Този плод е натъпкан с природен витамин С и е презареден повече от всеки друг източник на храна на планетата.
Какво съдържа каму каму?
В допълнение към витамин С съдържа бета-каротин, калий, калций, желязо, ниацин, фосфор, протеини, серин, тиамин, левцин и валин. Тези мощни фитохимикали и аминокиселини имат изненадващо различни терапевтични ефекти. Каму каму има стягащо, антиоксидантно, противовъзпалително, овлажняващо и подхранващо свойство.
Ползи за здравето от каму каму
Както вече споменахме, има изключително високо съдържание на витамин C - повече от всички други храни или добавки! Половин чаена лъжичка прахообразно вещество осигурява повече от 400% от дневната доза на витамина. Този витамин C е чисто естествен и се абсорбира в тялото ни по-добре от изкуствените витамини. Редовната консумация на каму каму оказва следните ползотворни влияния:
- дарява тялото с високо съдържание на антиоксиданти;
- регулира настроението - ефективен и безопасен антидепресант;
- поддържа оптималното функциониране на нервната система, включително и на очите и мозъчните функции;
- намалява възпалението в тялото;
- има антивирусни свойства;
- предпазва от заболявания на черния дроб, включително и от рак на черния дроб;
- ефективен срещу всички форми на херпес;
Каму каму в сравнение с други храни
В сравнение с портокалите, каму каму съдържа от 30 до 50 пъти повече витамин С, също и 10 пъти повече желязо, 3 пъти повече ниацин, рибофлавин - 2 пъти, и 50% повече фосфор.
Витамин С е най-известният и може би най-важният от всички витамини. Той не може да се произвежда от тялото и трябва да бъде набавен от извън тялото.
Коментари