Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Новите суперплодове

Новите суперплодове

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Суперплодове

Темата за суперплодовете е изключително дискутирана в последно време. Те представляват плодове, като всички останали, но не съвсем.

Всички суперплодове са забележителни най-вече с хранителните си качества, както и със съдържанието на съставки, с концентрация десетки и понякога стотици пъти повече от останалите храни.

Характеристиките, които превръщат един плод в суперплод, са няколко. На първо място, той трябва да има високо съдържание на фибри, както и висока концентрация на витамини с антиоксидантна активност, като витамин А (провитамин А), витамин С и витамин Е (известни също като А-С-Е хранителни антиоксиданти).

Друг задължителен елемент е наличието на каротеноиди – група оранжево-жълти пигменти, част от които се превръщат във витамин А, и полифеноли – група червено-кафяви или синьо – виолетови – черни пигменти.

Суперплодовете се препоръчват за консумация на хора, желаещи да изваят стройно тяло. Освен това суперплодовете обещават отлично здраве и ефикасна защита срещу много заболявания.

Ето списък с най-новите суперплодове. И както ще забележите - най-новото е познатото старо. И нямам как иначе - някои от най-достъпните плодове са и най-полезните храни, които трябва да консумираме редовно.

Ябълки

Ябълките са суперплодове

Поговорката „Една ябълка на ден пази доктора далеч от мен“ е съвършено вярна. Здравословните свойства на ябълката я поставят във всеки списък с със здравословни храни.

Банани

Суперплодът банан има способността не само да ви държи сити, но и здрави. Съдържанието на витамин C и B поддържат баланса в организма, докато останалите минерали регулират метаболизма в тялото.

Грозде

Гроздето е отлично профилактично средство срещу всички сърдечносъдови заболявания. С консумацията му помагате за избелването на зъбите и намалявате риска от болестта на Алцхаймер. Тъмните сортове грозде пък имат и антибактериално действие.

Диня

Динята е суперплод

Освен свеж спасител в летните жеги динята е и мощен суперплод. С консумацията и работата на сърцето се подобрява, а опасността от артрит се намалява. Често е препоръчвана на страдащи от астма, тъй като предпазва от спазми на дихателните пътища.

Боровинки

Този суперплод се грижи главно за мозъка ви, като подсилва функциите му и създада подходящи условия за работа като подобрение на паметта и концентрацията. Препоръчва се и при проблеми с очите.

Акай Бери

Акай Бери е суперплод

Сравнително нов за българския пазар, съдържанието на антиоксиданти в този плод е изключително високо. Той зарежда цялото тяло с енергия и има противовъзпалително действие. Ако все още не сте го опитали, то не пилейте повече време.

Авокадо

Плодът е един от най-ефикасните средства при борба с вредния холестерол.

Къпини

Те са изключителен източник на фибри и полифеноли. Това прави суперплодовете му ефективно лекарство срещу сърдечни заболявания, остеопороза, както и срещу някои видове рак.

Череши

Черешите регулират обмяната на веществата, подмладяват кожата и гонят умората.

Ягоди

Ягодите са суперплод

Изключително вкусните и обичани, ягодите съдържат в себе си цял арсенал от здравословни вещества – витамин С и К, мед, йод, магнезий, манган, калий, както и необходимата за организма фолиева киселина. Е, не е нужно да се обяснява повече.

Червени боровинки

Този плод е широко разпространен и известен при лекуването на възпаления на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Той зарежда тялото с „добър“ холестерол и предпазва от рак на яйчниците.

Още суперплодове

Годжи бери е суперплод

Освен изброените, в отбора на суперплодовете влизат още: манго, фурми, годжи бери, синя боровинка, киви, папая, малини, морски зърнастец, гуава, смокини, нар, асаи, сушени сливи, портокали, черница, физалис, гуарана, бяла черница, гравиола, каму каму, ацерола, драконов плод, арония, касис, нони, личи, мангостин, лиций, карамбола, кафеен плод, баобаб, черна малина, черимоя, гуанабана, юзо, дуриан, цариградско грозде, мускадиново грозде, черна малина и черен бъз.

Най-добре е суперплодовете да се консумират пресни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Свързани рецепти