В Източна Азия разнообразието от продукти е в комбинация с философското отношение на хората към храната. Един от най-уникалните видове са от семейство Brassicaceae, по познати на европейците от представителите му зеле с неговите подвидове - карфиол, броколи, алабаш, а също и хрян, ряпа, рукола и синап. Тази група отдавна бе включена в списъка със суперхраните.
Наскоро обаче се заговори за един от непознатите разновидности на това семейство – бок чой, който също се нарежда на едно от предните места в престижната класация. Сравнително обичайно използван от западните готвачи, бок чойът все още рядко се отглежда от селскостопанските производители.
Бок чой е представител на зелевото семейство. Негова родина са страни като Япония, Китай и Индонезия. Растението представлява листно зеле, което визуално прилича досущ на китайското зеле и спада към семейство Кръстоцветни.
Растението бой чой, както и зелето, е зеленчук, готов за консумация в прясно състояние. Включва се в списъка със суперхрани поради биоосновата си. В него не се откриват никакви вредни вещества. Бой чойът е изцяло органичен и натурален продукт. Освен това този вид зелен салата е храна, към която няма как да имате алергия.
Консумацията на бок чой носи на тялото голямо количество фибри, съчетано с минимални калории. Освен това в състава му се откриват ценни витамини и минерали. Той е богат източник на витамини А и С, както и витамин В6. В зелената му част се съдържат калций, желязо, калий, манган и фолиева киселина. Зеленчукът има занижени нива натрий.
Основни виновници за обявяването на бок чой за суперхрана са неговите антиоксиданти. Те са основен елемент в борбата със свободните радикали и превенцията на рак.
В последните години в списъка със суперхрани се включват все по-екзотични храни с неподозирани качества. Такива са например плодовете от ръж, козята брада, тамарилос (мини домати с червени или жълти кожи), юзу и други.
Опитайте още Салата със спанак и лобода, Яхния от лобода, Мераклийски боб с лобода, Мусака от ориз и лобода, Баница с лобода, Баница с лобода и ориз.
Коментари