Ползи от консумацията на диня през лятото
Динята е добър източник на антиоксиданти и хранителни вещества. По-голямата част от състава на този освежаващ плод се състои от вода, затова тя хидратира много добре организма, а заедно с това има положителни ефекти върху здравето на сърцето, зарежда тялото с витамини, подкрепя имунитета, подпомага храносмилането.
Поради високо съдържание на захар динята трябва да се употребява много внимателно от диабетици, както и от хора с тежки чревни заболявания. В останалите случаи тялото получава много ползи от всекидневната консумация на сладкия плод.
Какво се случва с тялото при всекидневна консумация на диня
Динята утолява жаждата
Парче диня означава вкусна хапка вода поради високото съдържание на вода в плода, почти 90 процента. Хидратацията е важна през топлите летни дни и парче диня е допълнение към хидратирането, наред с водата.
Подпомага отслабването
Богатото съдържание на фибри създава усещане за ситост, без тежест в стомаха от много поета храна. В този плод съдържанието на калории е ниско, а хранителните вещества, сред които се открояват витамин С и калий, както и В6 и А са много.
Подсилва именната система

Калият в динята намалява кръвното налягане и подпомага нервната система, а витамин В6 е от полза за тялото при разграждането на протеините. Укрепва имунитета. За изпълнение на тази задача принос имат витамини А и С, както и цитрулина.
Подобрява вида на кожата
Благодарение на витамин С, динята помага на тялото да произвежда колаген, който подпомага клетъчното здраве, обновяването на клетките на кожата и бързото зарастване на раните. Редовната консумация на диня забавя ефектите на остаряването.
Подпомага нервната система и съня
Консумацията на диня помага на тялото да се отпусне благодарение на съдържащия се в нея магнезий, който успокоява нервната система и мускулатурата, подобрява съня и премахва главоболието.
Подпомага мускулите
Динята е много полезна след тренировка, за успокояване и възстановяване на мускулатурата. Цитрулинът в състава на плода премахва амоняка от организма, а така се намалява количеството лактат, което предизвиква мускулна треска.
Подкрепя здравето на сърцето
В динята се съдържа ликопен, на който се дължи червения цвят на месото на плода, а той понижава холестерола и пази сърцето.
Вижте също за какво е полезна кората от диня и разберете как да избирате сладка и узряла диня в магазина. Опитайте непременно и рецептата ни за динена салата със сирене в сезона на динята.
Коментари