1. Подобряване на храносмилането
Джинджифилът съдържа витамините А, В 6 и К, които благоприятстват чревната абсорбция. Действа като балсам, защото неговите етерични масла предпазват стомашната лигавица и по този начин се предотвратява образуването на гастрит и язви.
2. Успокоява гаденето
Стимулира жлъчния мехур, като регулира секрецията на жлъчката, и по този начин се избягва досадният стомашен рефлукс, причинен от излишък на киселинност. Оцетните екстракти и етаноловото съдържание регулират стомашните спазми. Джинджифилът е подходящ за борба с морска болест и в малки дози може да бъде ценен помощник на бременните жени.
3. Облекчава мускулни и ставни болки
В качеството си на мощен противовъзпалителен лечител джинджифилът намалява болката и отока при хора, страдащи от артрит и болки в мускулите.
4. Предотвратява настинки и инфекции
Разрохква слузта и помага при изчистване на бронхите, успокоява дихателните пътища. Има антисептично и противовъзпалително действие и помага в борбата с възпаленото гърло, фарингит и трахеит. Има стимулиращ ефект върху имунната система, като предотвратява инфекции и улеснява изцелението им.
5. Ускорява метаболизма
Джитджифиловият корен има термогенно действие, произвеждащо топлина, която активира съдоразширяващите процеси, храносмилането и стимулира черния дроб. Има силата да активира обмяната на веществата, да стимулира по-голяма консумация на калориите и така да насърчава загуба на тегло.
6. Помага да се чувствате по-малко подути и участва в борбата с целулита
Джинджифилът стимулира лимфната система и контролира застоя на течности, действа като диуретик, което пречи на образуването на целулитни натрупвания.
7. Подобрява кръвообращението
Действайки като дилатантна течност, под помага и стимулира кръвообращението. Подобрява здравето на кръвоносните съдове.
8. Джинджифилът дава повече енергия
Богат на витамин С, А, Е и антиоксиданти, коренът действа като тоник и е идеален при състояния на умора и изтощение. Използва се като подправка. Улеснява усвояването на хранителните вещества, полезни за нашето тяло.
Прясно настърган джинджифил използвайте в любимите си ястия. Добавете го в края на готвенето, за да даде приятен вкус и свежест. Той се поддава на сладки и солени рецепти, но също така е идеален за приготвяне на освежаващи напитки или билкови чайове.
Ако все пак не можете да се снабдите със свеж джинджифил, може до си набавите джинджифил на прах.
Коментари