Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да използваме семките от пъпеши – не ги изхвърляйте

Как да използваме семките от пъпеши – не ги изхвърляйте

Семки от пъпеш

Семената на плодовете и зеленчуците обикновено се отстраняват и изхвърлят, но всъщност те са безценни източници на полезни вещества. Във всяка семка се съдържат биологично активни вещества, които са в състояние да активират всички биохимични процеси в организма.

В семките е заложена огромна сила, генетичен материал за израстването на ново растение и затова консумацията на семки ускорява обновяването на организма.

Сред другите семена тези на пъпеша и динените семки заемат челото на най-ценните семки, заради протеините, фибрите, богатото съдържание на витамин Е и магнезий.

Ползи от семената на пъпеша

Добра поддръжка на чревното здраве

В семките на пъпеша има голямо количество фибри. Те предпазват от чревни усложнения като запек. Освен това елиминират паразитите в червата. Целулозата в тях подпомага храносмилането.

Богати са на минерали и витамини

Пъпешово семе

В семената на пъпеша се съдържат витамини А, С, Е и минерали - магнезий, калций, натрий, калий, фосфор. Тези семки са подходящи като лек за мигрена, депресия и безсъние.

Съдържат антиоксиданти

Мастноразтворимите витамини А и Е в пъпешовите семки имат антиоксидантна активност. Те унищожават свободните радикали, забавят стареенето, грижат за здравето на кожата.

Съдържат много белтъчини

Поради белтъчините могат да бъдат част от протеиновата закуска. Белтъчините освен това изграждат мускулите, подпомагат растежа на ноктите и косата.

Укрепват сърцето

Есенциалните мастни киселини от рода на омега-3 са сред ползите от пъпешовите семки за здравето на сърцето. Калият балансира кръвното налягане и поддържа нормалната сърдечна функция.

Приложение на пъпешовите семки

За приготвяне на пъпешово мляко

Семена на пъпеш

Семките и малко от сърцевината на пъпеша се изгребват и се поставят в блендер заедно с малко вода и сол, ваналия или канела за подправка. Минават се пред блендера на висока скорост, а после млякото се прецежда през ситна цедка. Консумира се охладено.

Като печени семена

Семките се измиват, подсушават и разстилат върху хартия за печене. Пекат се около 15-20 минути във фурна на 180 градуса, докато станат хрупкави. Може да се добави подправка по избор - сол, куркума, черен или червен пипер.

Като добавка съм салати или други ястия

Сушените семки от пъпеш се добавят на салати, кисело мляко, мюсли или други ястия за добиване на текстура и още хранителна стойност.

Вжте как се прави сладолед от пъпеш и научете всичко най-важно за пъпеша.

А ето и как да познаем зрял пъпеш. Узнайте и кога се дава пъпеш на бебето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest