Пролет е и всяко семейство по това време на годината консумират зелена салата с лук, чесън, репички и дресинг. Червените репички са чудесен пролетен зеленчук, на вкус са чудесно допълнение към зелената салата, приятно е дори да си ги хапвате просто така с малко сол.
Освен че са вкусни червени репички, днес ще поговорим и за другата част от тях, а именно за листата им. Повечето хора изхвърлят листата от репички на боклука и много рядко някой се замисля дали можем да ги използваме, вместо да ги хвърляме, дали не може да ги сготвим някак си?
Неизвестен факт е, че тези листа са изключително полезни за имунитета и храносмилателна система. Твърди се дори, че листата на репичките са пъти по-полезни и здравословни от самите тях. Съдържат много важни минерали, фосфор, желязо, витамин С, калций и фосфорна киселина. Дори листата от червени репички могат да Ви помогнат да се преборите с анемията, като страдате от такава.
Заради полезните си вещества горещо Ви препоръчваме да включите в менюто си ястия или салата с тях.
Ще Ви споделим няколко начина, по които ще можете да приготвите листата от репички, а не да ги хвърляте на боклука.
Първата рецепта, която може да направите бързо и лесно, е салата с листа от репички, в която да сложите зелена салата, репички, техните листа и селъри. Овкусете със зехтин, лимонов сок и сол и салатата е готова.
Можете също така да си направите супа от листата на репички. Звучи странно, но се получава супер. Пригответе супата, както си приготвяте супа от спанак или лопуш със ориз и застройка от яйце и кисело мляко. Поднесете супата охладена с лъжица кисело мляко.
Също така може да изненадата семейството си с кремсупа - пасирате, добавяте сметана и крутони и се получава една чудесна кремсупа.
Можете да задушите листата от репички, да добавите и листа от спанак, готварска сметана, подправки и ето Ви една чудесна гарнитура към основно ястие.
Общо взето в интернет можете да намерите много рецепти за салати и супички с листа от репички и други зеленчуци. Изпробвайте и се насладете на нещо различно и ново.
Спрете да изхвърляте листата от репички, а ги сгответе и добавете към менюто си повече и разнообразни продукти и начини за тяхното приготвяне.
Коментари