За по-лесно сваряване на боба ви предлагаме да го накисвате от вечерта – в някои рецепти се кисне само с вода, в други с вода и чаена лъжичка сол.
Когато започне същинското готвене по желание можете да изхвърлите първата вода щом заври. Някои домакини слагат и по 1 ч.л сода за хляб, след като заври боба, изчакват да поври 10 минути, после изсипват водата и наливат нова. Разбира се, трябва да изплакнете и боба.
Приготвили сме ви три рецепти за бобена манджа. За първото ни предложение ви е нужно около ½ кг боб, 2 глави лук, моркови, чушка, домат или доматен сок, червен пипер, олио, малко чубрица, сол, джоджен.
Ако вече сте изкиснали за една вечер боба време е да го сложите в тенджера с достатъчно количество вода и да включите котлона. През това време си нарязвате лук, морков, домат на ситно и ги слагате при боба.
След като той заври, добавяте подправките – сол и чубрица и превключвате на по-ниска степен. Когато омекне и е готов, отдръпнете от котлона и сложете сух джоджен. За запръжка предлагаме да сгреете олио и да сложите чаена лъжичка червен пипер. Разбърквате добре и слагате постепенно боба. Оставяте да заври и изключвате.
Следващата рецепта е малко по-различна, защото към боба ще добавим и малко киселец. Ето и какви са нужните продукти:
Яхния от боб
Необходими продукти: 1 ½ ч.ч боб, 6 скилидки чесън, ¼ кг киселец, 1 с.л пресен джоджен, 2 глави лук, 1 ч.л червен пипер, олио, сол, 1 с.л брашно.
Начин на приготвяне: В тази рецепта слагате боба да се накисне с лъжичка сол от предната вечер. На следващия ден го слагаме на котлона да заври и да омекне.
През това време в отделен съд запържваме лука и чесъна и след като променят цвета си слагаме брашното, което сме изпекли предварително на сух тиган и сме размили с малко студена вода (около 1 к.ч). Отнемаме съда от огъня и добавяме червен пипер, разбъркваме, след което добавяме черпак от бульона на вече посварения боб.
В друг подходящ съд слагаме да се запържи нарязания на ивици киселец. След това изсипваме лука и киселецът при сварения боб, посоляваме и добавяме пресен джоджен. Яхнията трябва да покъкри още двадесетина минути.
Последното ни предложение е за боб с ориз. След като вече се е киснал няколко часа, сложете го да заври на котлона и да поври около 15 минути. След това изхвърлете водата и добавете нова – изчаквате да се свари, да омекне. Към 400 г боб прибавяте 1 глава лук нарязан на ситно, нарязани 4 печени чушки, 2 -3 с.л олио.
Малко преди бобът да е напълно омекнал трябва да добавите 1 к.ч ориз, както и още една глава лук, който сте задушили заедно с 3 домата и малко олио. Слагате черен пипер, джоджен и магданоз и варите до пълна готовност.
Коментари