Единствено ако не готвите често, има вероятност да не сте се замисляли къде и как трябва да изхвърлите олиото, което вече сте използвали и не ви е необходимо. Важно е да го направите по правилния начин, така че да не навреди нито на дома ви, нито на околната среда. Ето ви няколко подходящи идеи:
1. Ако се храните здравословно и тефлоновият тиган е вашият най-добър приятел, тогава вие почти няма да имате проблем с почистването на мазните остатъци. Единственото, от което се нуждаете, е ролка домакинска хартия, от която да откъснете едно или няколко късчета и да забършете тигана, след като е изстинал. Тях може да изхвърлите в коша за боклук;
2. Ако готвите с животинска мазнина, вероятно ще се постараете да я използвате максимално, така че, ако свършите с готвенето и ви е останала такава, която може да се почисти от хранителни остатъци, по- добре я сипете в бутилка или нещо удобно за съхранение до следващия път, когато ще ви потрябва;
3. Ако количеството останала ви препържена и непотребна мазнина е 2-3 чаши или дори повече, може преди да я хвърлите в контейнера, да я пресипете в нещо, от което тя няма да се излее - подходящи варианти са пластмасовите кутийки от маслини или салати да речем, които вземате в магазина и също ще изхвърлите по-късно, както и пликовете, които се запечатват отгоре (като торбичка за сандвичи например). Чак след като сте се погрижили мазнината да не се разтече навсякъде, може спокойно да я изхвърлите;
4. Ако притежавате ресторант или пък има някаква друга причина, поради която изхвърляте всекидневно огромни количества употребена мазнина, е добре да се замислите за малка инвестиция, която ще ви спести доста главоболия в бъдеще. Ето го и вашето решение на проблема - един варел, в който да сипвате всичко, а когато се напълни, просто да се отървете от съдържанието му по разрешен от съответните служби начин - хората, отговарящи за извозването на боклука от вашия район, ще ви насочат къде трябва да го закарате;
И колкото и да са добри нашите съвети по-добре е да не употребявате прекалено много мазнини, докато готвите, ако искате да сте здрави и мислите за холестерола в кръвта си.
Коментари