Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме зехтин и олио

Как да съхраняваме зехтин и олио

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Съхранение на зехтин

Олиото се съхранява доста дълго благодарение на заводската му опаковка. То се продава с плътно затворен капак и благодарение на това може да запази качествата си в продължение на две години.

Бутилките с олио трябва да се съхраняват на тъмно хладно място. По-добре се съхранява олио, което е затворено в стъклени, а не в пластмасови бутилки.

За да запази качествата си олиото в отворената вече бутилка, препоръчително е тя да се съхранява в хладилник. Така олиото запазва полезните си свойства около един месец.

Олио

Отворената бутилка може да се съхранява и при стайна температура, но е добре да е на тъмно, тъй като прякото въздействие на слънчевите лъчи ще развали продукта много бързо.

Старинният начин за съхраняване на олио предвижда преливането му в стъклена бутилка, по възможност от тъмно стъкло. На дъното на бутилката се пускат няколко сурови зърна фасул и в олиото се добавя една чаена лъжичка сол.

Зехтинът се съхранява най-добре на топло и сенчесто, затова не се препоръчва да се оставя в хладилника. Най-доброто място за съхранение на зехтина е кухненски шкаф, който го предпазва от въздействието на слънчевите лъчи.

Когато е под въздействие на слънцето, зехтинът бързо губи полезните си свойства, затова не оставяйте на масата в кухнята малки бутилчици и оливерници със зехтин.

Зехтин

Можете лесно да проверите качеството на зехтина, като го сложите в камерата на хладилника. Само висококачественият зехтин започва да кристализира при температура седем градуса под нулата.

Препоръчва се да купувате зехтин, който е произведен преди не повече от девет месеца, защото след този период зехтинът постепенно започва да губи полезните си свойства, вкус и аромат.

Зехтинът се съхранява при температура не по-висока от 20 градуса. Ако се съхранява на топло, зехтинът става горчив. Ако го съхранявате в хладилник, на дъното на бутилката ще се образува мътна утайка с белезникави парцали.

Категорично се забранява замразяването на зехтина, тъй като след размразяването той ще изгуби своя аромат и вкус, както и полезните си свойства.

Зехтинът се съхранява най-добре в бутилки от тъмно стъкло, като разстоянието между зехтина и капачката не трябва да е голямо. В противен случай въздухът над зехтина ще го окислява.

След като се отвори бутилката със зехтин, се препоръчва да се използва за не повече от месец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен