Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Не хвърляйте обелките от зеленчуците! Вижте за какво да ги използвате

Не хвърляйте обелките от зеленчуците! Вижте за какво да ги използвате

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516

Бульонът е важна добавка към всяко солено ястие, тъй като му придава по-плътен и наситен вкус. Освен това подобрява значително и аромата на гозбите. Днес в търговските вериги можете да откриете всевъзможно сухи или течни бульони. Но повечето от тях са с прекалено остър вкус. А ако погледнете съставките в съдържанието им, ще ви се отще изобщо да ги купувате.

За да не се лишавате все пак от благинката, наречена бульон, можете сами да си приготвите такъв. При това от продукти, които смятате да изхвърлите в кофата за боклук. Става дума за зеленчуков бульон от обелки. Той е едно практично решение, което ще се превърне във ваш верен помощник в кухнята.

Ето и как се приготвя този вълшебен домашен бульон:

Необходими продукти: 2-3 моркова, 2-3 картофа, 1 стрък целина, 3 глави лук, 1 стрък магданоз.

Начин на приготвяне: Измийте добре всички зеленчуци. Почистете ги от обелки и дръжки и пригответе със зарзавата ястие по избор. Отпадъците не хвърляйте, а ги поставете в тенджера. Залейте ги с вода и ги варете на умерен огън поне 30 минути, или докато се образува бульон.

Него изчакайте да се охлади добре и го разлейте във формички за лед. След 1 денонощие, когато вече имате готови кубчета, преместете ледения бульон в плик за замразяване. Съхранявайте във фризера до 1-2 месеца и добавяйте към любимите си супи, яхнии, ризото, когато се нуждаете от натурален бульон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен