Плодовете и зеленчуците са по-полезни с обелките и кората им. С тяхна помощ ще повишите количеството на приеманите витамини, ще подобрите борбата с раковите заболявания и ще увеличи енергийните нива.
Кората не е единствената здравословна частичка, която изхвърляме от плодовете и зеленчуците. Стъблата и сърцевината на някои растителни продукти могат да съдържат много хранителни вещества.
Д-р Мерилин Гленвил съветва следните плодове и зеленчуци са приемаме изцяло, за да приемаме докрай хранителните им предимства.
Киви - мъхестата кора на кивито е с високо съдържание на антиоксиданти. Има противоракови, противовъзпалителни и антиалергични свойства. Обвивката съдържа три пъти повече антиоксиданти от самия плод. Ако кората на обикновеното киви е твърде кисела за вас, може да изберете "златното" киви, което е сладко и по-малко мъхесто.
Портокали и мандарини - кората им е с високо съдържание на мощни антиоксиданти. Суперфлавоноиди могат значително да намалят нивата на "лошия" холестерол, без да понижават "добрия". Антиоксидантите, получени от корите, са 20 пъти по-мощни от тези в соковете.
Добавяйте настъргани цитрусови кори към ястия с карфиол и сирене или към сладкиши. Най-добре пуснете цели плодове в сокоизстисквачката, така ще получите всички полезни вещества наведнъж.
Ананас - бодливата кора няма да са изядете, наистина. Но твърдата сърцевина на ананаса съдържа полезни фибрите и витамин C. Истинската полза от ананасите се крие в един ензим, наречен бромелaин. Той разгражда храната и мъртвите човешки тъкани, които се застояват в храносмилателната система, като по този начин защитава стомаха. Сърцевината на един ананас съдържа два пъти повече бромелaин от месестата част на плода. Смачквайте сърцевината и добавяйте сока в шейкове.
Банани - екстрактът от бананови кори може да облекчи депресията, тъй като е богат на серотонин, който подобрява настроението. Кората на бананите е полезна и за очите, заради лутеина. Той е антиоксидант, който защитава очните клетки от излагане на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Изследователи от Тайван съветват корите да се варят за десет минути и водата да се пие охладена. Другият вариант да ги консумирате е да ги пускате в сокоизстисквачка и да се прави сок от тях.
Картофи - картофените люспи са здравословни. Това е така, защото обвивката съдържа истинските хранителни вещества. Само люспите на един картоф с големината на юмрук предоставя половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С, който в картофите е в по-голямо количество от портокала. Печете картофите цели с обелките или ги варете, а после ги направете на пюре. Може да ги нарежете на парчета и да ги опечете във фурна с малко зехтин.
Чесън - люспите на чесъна съдържат шест отделни антиоксиданта. Според японски изследвания беленето на скилидките премахва антиоксидантите - фенилпропаноиди, които помагат на борбата с процесите на стареенето. Те защитават и сърцето. Поръсете със зехтин половина или дори цяла глава чесън, след това добавете към печеното месо или зеленчуци на фурна в средиземноморски стил.
Броколи - стъблата на броколито са полезни. Те са по-малко ароматни от цветчетата, но са особено богати на калций и витамин C. Съдържат разтворими фибри и засищат за по-дълго време. Настъргвайте стъблата на тънки ивици и ги прибавяйте към ястия.
Коментари
Кивито си го ям с обелката и никакво впечатление не ми прави.