Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Плодовете и зеленчуците са по-полезни с обелките

Плодовете и зеленчуците са по-полезни с обелките

Банани

Плодовете и зеленчуците са по-полезни с обелките и кората им. С тяхна помощ ще повишите количеството на приеманите витамини, ще подобрите борбата с раковите заболявания и ще увеличи енергийните нива.

Кората не е единствената здравословна частичка, която изхвърляме от плодовете и зеленчуците. Стъблата и сърцевината на някои растителни продукти могат да съдържат много хранителни вещества.

Д-р Мерилин Гленвил съветва следните плодове и зеленчуци са приемаме изцяло, за да приемаме докрай хранителните им предимства.

Киви - мъхестата кора на кивито е с високо съдържание на антиоксиданти. Има противоракови, противовъзпалителни и антиалергични свойства. Обвивката съдържа три пъти повече антиоксиданти от самия плод. Ако кората на обикновеното киви е твърде кисела за вас, може да изберете "златното" киви, което е сладко и по-малко мъхесто.

Ананас

Портокали и мандарини - кората им е с високо съдържание на мощни антиоксиданти. Суперфлавоноиди могат значително да намалят нивата на "лошия" холестерол, без да понижават "добрия". Антиоксидантите, получени от корите, са 20 пъти по-мощни от тези в соковете.

Добавяйте настъргани цитрусови кори към ястия с карфиол и сирене или към сладкиши. Най-добре пуснете цели плодове в сокоизстисквачката, така ще получите всички полезни вещества наведнъж.

Ананас - бодливата кора няма да са изядете, наистина. Но твърдата сърцевина на ананаса съдържа полезни фибрите и витамин C. Истинската полза от ананасите се крие в един ензим, наречен бромелaин. Той разгражда храната и мъртвите човешки тъкани, които се застояват в храносмилателната система, като по този начин защитава стомаха. Сърцевината на един ананас съдържа два пъти повече бромелaин от месестата част на плода. Смачквайте сърцевината и добавяйте сока в шейкове.

Картофи

Банани - екстрактът от бананови кори може да облекчи депресията, тъй като е богат на серотонин, който подобрява настроението. Кората на бананите е полезна и за очите, заради лутеина. Той е антиоксидант, който защитава очните клетки от излагане на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. Изследователи от Тайван съветват корите да се варят за десет минути и водата да се пие охладена. Другият вариант да ги консумирате е да ги пускате в сокоизстисквачка и да се прави сок от тях.

Картофи - картофените люспи са здравословни. Това е така, защото обвивката съдържа истинските хранителни вещества. Само люспите на един картоф с големината на юмрук предоставя половината от препоръчителните дневни дози от разтворими фибри, калий, желязо, фосфор, цинк и витамин С, който в картофите е в по-голямо количество от портокала. Печете картофите цели с обелките или ги варете, а после ги направете на пюре. Може да ги нарежете на парчета и да ги опечете във фурна с малко зехтин.

Броколи

Чесън - люспите на чесъна съдържат шест отделни антиоксиданта. Според японски изследвания беленето на скилидките премахва антиоксидантите - фенилпропаноиди, които помагат на борбата с процесите на стареенето. Те защитават и сърцето. Поръсете със зехтин половина или дори цяла глава чесън, след това добавете към печеното месо или зеленчуци на фурна в средиземноморски стил.

Броколи - стъблата на броколито са полезни. Те са по-малко ароматни от цветчетата, но са особено богати на калций и витамин C. Съдържат разтворими фибри и засищат за по-дълго време. Настъргвайте стъблата на тънки ивици и ги прибавяйте към ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Galina
Galina
искам само да добавя че когато консумирате кори е добре те да не са били пестицидно обработвани, примерно да се използват само биологично произведени или такива които сами сте си отгледали. в противен случай може да си направите отровен сок или салата!!!
14.01.2013 20:44
1
Юлиян
Юлиян
Щастливите ни кокошки на село кълват с удоволствие обелки от ябълки, круши, краставици и домати, както и кори от дини и пъпеши, но защо ли и те отминават с пренебрежение банановите кори?
11.03.2012 10:14
Никол
Никол
Аз ям банана с обелката, като я измивам хубаво и я нарязвам на кръгчета, заедно с вътрешността - приятно е, дори повече, отколкото само лигавата вътрешност.
25.03.2011 13:47
1
Ха
Ха
На мен портокаловата кора ми е по - трудна от банановата, но както казаха хората, в сокоизтисквачката и после всичко се гълта.
Кивито си го ям с обелката и никакво впечатление не ми прави.
23.01.2011 00:51
didatzeni
didatzeni
Ако изядеш сърцевината на ананаса, ти се схваща устата - т.е.усещането е много неприятно. А ако има смелчак, дето е ял бананова обелка, моля да сподели. Аз не бих опитала.
07.11.2010 17:13
1