Увеличение при цените на плодовете и зеленчуците за месец март отчете Националният статистически институт. Най-скъпи са били зелето, морковите, ябълките и цитрусовите плодове.
Килограмът на зелето е отбелязал най-висок ръст в цените за март, като е поскъпнало с 16.9%. Цените на морковите са нараснали с 9%, а при цитрусовите плодове стойностите са скочили с 5.0%.
През изминалия месец сме купували със 7.2% по-скъпи листни зеленчуци. Стойностите на ябълките са се покачили с 5.9 %. Цените на зрелия чесън също са нараснали с 1.4%.
При картофите поскъпването за март е било с 1.6%, а при лещата – с 2.8%.
Увеличение на цените е отбелязано още при хляба и тестените изделия – с 1.1%, при макаронените изделия – с 1.3%, при свинското месо – с 0.4%, при агнешкото месо – с 0.6%, при оцета – 1.5%, при солта – 0.7%, при пресните зеленчукови подправки - 0.9%, при минералната вода – 1.1%, при ракията – 0.5%, при виното – 0.1% и при бирата – 0.3%.
Драстично намаляване на хранителните стоки през месец март не е имало. С 4.1% най-евтини са били газираните напитки. Понижение на стойностите с 3.2% е отбелязал и зрелият боб.
С по-ниски цени са били още оризът – 0.2%, брашното – 0.3%, пилешкото месо – 1.1%, колбасите – 0.2%, каймата - 1.3%, маргаринът - с 0.9%, млечните продукти – 0.1%, слънчогледовото олио - 0.4%, доматите – 0.4%, краставиците – 2%, лукът – 0.8%, захарта – 1.3% и кафето – 1.1%.
Националният статистически институт отчита инфлация от 0.4%. Хранителните продукти и безалкохолните напитки са поскъпнали с 0.3 на сто, а алкохолът и тютюневите изделия – с 0.1%.
Инфлацията от началото на годината е 0.2%, а спрямо месец март миналата година е 0.1%.
Индексът на тържищните цени, който отразява цените при хранителните стоки на едро, също отчита повишаване на стойностите с 1.3%. Спрямо същия месец миналата година, най-високи стойности са отбелязали ябълките и цитрусовите плодове.
На годишна база по-евтини са захарта и слънчогледовото олио.
Коментари