На всеки се е случвало да си купи от пазара домати, които на следващия ден да са вече загнили и да не стават за нищо.
Майсторските трикове на продавачите на зарзават и плодове са в състояние да ви продадат сини сливи, а вие да си мислите, че са фурми. Именно затова трябва да се научите да се абстрахирате от мнението на търговците и да разпознавате сами кои продукти са пресни и надеждни.
Зелената салата често ни изиграва лоши шеги. Дори няколко часа, след като сте я закупи марулята може да посърне и да изгуби свежия си вид.
Следващият път, когато отидете на пазар, вземете едно листо от зелената салата и го разтъркайте между пръстите си. Салатата е свежа, само когато на пипане листото е плътно и крехко. В противен случай не пазарувайте.
Понякога да си купите чесън, който да не изгние след няколко дена, се оказва мисия невъзможна. Разбира се, чесънът не може седмици наред да стои в хладилника ви и да има изцяло пресен вид.
Все пак устойчивите глави чесън се разпознават по здравината на скилидките му. Те не трябва да имат наранявания и да са без петна. На допир трябва да усещате съвсем лека мекота.
Ако искате да си купите свежо броколи, обърнете внимание дали листата му са здрави и ярко зелени и дали розичката е затворена. Особено важно е тя да е зелено-синя на цвят. В никакъв случай не слагайте в кошницата си броколи, чиито розички са разтворени и жълтеникави на цвят.
Плодовете по принцип се развалят по-бързо от зеленчуците, затова тук е нужно по-голямо внимание при подбора им на пазара. Ако искате да сте сигурни, че си купувате свежи и сочни портокали, използвайте кантара за съветник.
Изберете няколко приблизително еднакви плода и ги премерете. Колкото по тежки са те, толкова повече сокове имат портокалите и съответно са по-пресни. Замислете се следващия път, когато кантара показва 1 килограм за 5-6 портокала – това означава, че те са стари и безвкусни.
Пресните ябълки се разпознават лесно. Нужно е само леко да почукате по един плод с пръст по кората в зоната, която е близо до дръжката. Нямате никакво основание за притеснение, ако звукът е плътен и тъп – бъдете сигурни, че пазарувате пресни ябълки, които ще издържат седмици.
Мангото по принцип не е особено популярно у нас. Въпреки това отдавна го има по нашите пазари. В повечето случай то е набрано зелено, за да може да издържи, докато се транспортира в различните части на света.
Зрялото манго се разпознава по прекрасния плодов аромат, който се усеща от него. Прясното манго трябва да има здрава кора, която при лек натиск съвсем малко да поддава. Не е препоръчително да си купувате прекалено мек плод с тъмни петна по него.
Коментари