Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си направим лесен сладолед от пъпеш или диня

Как да си направим лесен сладолед от пъпеш или диня

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2716723
Как да си направим лесен сладолед от пъпеш или диня

Малко са хората по света, които не обичат сладолед - особено в летните жеги. Макар днес в магазините навсякъде да се предлага голямо разнообразие от сладоледи, можете лесно да приготвите сладолед и у дома.

Опитайте се да направите здравословен и вкусен сладолед от диня и или пъпеш, който ще ви освежи в горещите дни и ще ви даде уникална дъга от плодови вкусове.

Как се прави сладолед от диня или пъпеш

Най-често се приготвя ледено плодово лакомство само от диня или само от пъпеш. Приготвя се по елементарен начин: пулпата на плода след премахване на семките се раздробява с блендер, разбива се много добре със захар или мед по желание, след което се излива във форми и се замразява във фризера.

Но също така можете да направите сами сладолед със сметана, мляко, комбинация с плодове, ядки и други. Какви съставки могат да се добавят към леденото лакомство:

- Млечни и кисело-млечни продукти: мляко, извара, кисело мляко, сметана;

- Кокосова сметана;

- Горски плодове, сезонни плодове;

Лесен сладолед от пъпеш или диня

- Ядки, сушени плодове;

- Ванилия, какао и др.

Приготвената смес за сладолед от диня или пъпеш се замразява у дома 2-3 пъти. Всеки етап е с продължителност от 30 до 40 минути. Веднага щом на повърхността на формата започне да се появява тънка ледена кора, масата се разбива отново или се разбърква интензивно с лъжица. След това леденото сладко изкушение отново се поставя във фризера. Защо се прави това? Ако плодовата маса се остави до пълно втвърдяване, вместо ефирна деликатна консистенция ще се получи гъста ледена бучка.

Преди да поставите сладоледа от диня за окончателното замразяване, той се поставя в специални форми. Някои хора използват лъжица за сладолед, с която лакомството се нарежда на топки. За да направите това, по-добре е да замразите плодовата маса в пластмасов съд, който е плътно затворен с капак.

Забележка! Домашният сладолед от диня или пъпеш е добре да не се съхранява в отворен съд. Това влошава вкуса и текстурата му.

Диетично плодово сорбе от диня или пъпеш

Най-лесната рецепта, с която можете да получите освежаващ лек сладолед. Тези, които спазват диета и следят фигурата си, ще харесат особено плодовия сладолед, тъй като 100 грама деликатес съдържа само около 60 калории.

Сладолед от пъпеш

Съставки:

- 500 г каша от диня или пъпеш;

- Сок от половин лимон;

- Прясна мента.

Смелете пулпата от диня или пъпеш с блендер, добавете лимонов сок. По желание можете да добавите няколко супени лъжици пудра захар. Масата се поставя във фризера, за да се втвърди. За да направите сорбето от диня или пъпеш по-мек и по-нежен, с появата на коричка, масата се разбива отново, след което се поставя във форми. Готовият сладолед се сервира с листенца прясна мента.

Лесна рецепта за сметанов сладолед с диня или пъпеш

Как се прави сладолед от диня и сметана? Тази рецепта е много проста, дори начинаеща домакиня може да се справи с нея. Нуждаете се само от пулпата на плода (400 г), чаша гъста сметана, няколко супени лъжици пудра захар.

Разрежете динята (пъпеша) наполовина, издълбайте пулпата с лъжица. Нарежете я на кубчета, сложете в голям съд, накълцайте с блендер.

Изсипете сметаната в отделен съд, разбийте, докато се сгъсти. Добавете пудрата захар, разбийте отново добре.

Забележка! За приготвянето на деликатеса се използва сметана с най-малко 30% съдържание на мазнини. Подходяща е и сметана за разбиване.

Комбинирайте битата сметана с маса от диня, разбийте с миксер. Не е нужно да разбивате твърде дълго, в противен случай сладоледът няма да се окаже въздушен.

Поставете кремообразната сметаново-динена маса във фризера и изчакайте, докато на повърхността започне да се образува ледена кора. Това ще отнеме 30-60 минути във времето. Извадете масата от фризера, разбийте старателно, разпределете във форми, върнете във фризера.

Диетичен сладолед от диня или пъпеш с кисело мляко

Съставки:

Кисело мляко - 400 г;

Пулпа от диня или пъпеш- 400 г;

Пудра захар - 4 с.л.

Поставете киселото мляко в съд, изсипете пудрата захар, разбийте за няколко минути. Отделно смелете парчетата диня (пъпеш), добавете пюрето от плода към киселото мляко. Разбийте масата с блендер възможно най-дълго.

Поставете масата да се втвърди, докато се образува ледена кора, разбъркайте с лъжица или разбийте, изпратете я да се втвърди отново. Когато на повърхността се появи коричка лед, извадете сладоледа от пъпеш, разбийте го отново, поставете го във форми.

Сладолед с диня или пъпеш, банан и ядки

Накиснете чаша кашу или други ядки в студена вода и оставете за една нощ. На сутринта изцедете водата, смелете ядките до състояние на каша. Обелете 3 зрели банана, нарежете месото на малки кръгчета, замразете. Разбийте замразените банани на пюре, добавете към нарязаните ядки, разбъркайте. Поставете пюрето от диня или пъпеш в масата, разбийте всичко добре. Може да се добави пудра захар на вкус. Може да добавите и парчета нарязани ядки. Замразете няколко пъти, както в предишните рецепти. Накрая го сложете във формички или го поставете във фризера в пластмасов съд, ако готовият веган сладолед ще се сервира на топки.

Вижте още как се прави:

- Сладолед без яйца;

- Италиански сладолед;

- Истинско Джелато.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest