Мастиката е много подходящ избор за летните жеги, особено ако е много студена и поднесена под формата на диня. Добре познатата рецепта на диня и мастика е като за начало много вкусна комбинация, но трябва да се консумира с мярка, защото пияната диня е толкова хубава и студена, че човек може и да не усети как се омайва и напива.
Напълването на динята с анасоновото питие става всъщност чрез инжектиране със спринцовка. Има няколко варианта – някои хора я режат, други си пийват мастика и си хапват диня, но всъщност под пълнена с мастика диня се има предвид точно това – инжектирана с анасоновото питие диня. Звучи по-сложно отколкото всъщност е.
Как да си направим диня с мастика и какво ни е необходимо?
Като за начало задължително трябва да разполагате с диня и мастика, за да не се получи някакво объркване, освен това ще ви бъдат необходима голяма спринцовка с игла по възможност по-дебела. Ако разполагате с малка игла и спринцовка пълненето може да ви отнеме прекалено много време.
Търпение ще ви е нужно независимо от големината на спринцовката, защото инжектирането е трудно първия път, но удоволствието, което ще усетите от консумацията после, ще ви потвърди, че работата по рецептата определено си е заслужавала.
Трябва да инжектирате мастиката в динята, но е добре да го правите на различни места от динята, защото може някои парчета от плода да не успеят да се напоят, а други да станат прекалено натрапчиви на анасон.
Ако динята ви е голяма 10 кг, ще ви бъдат необходими литър мастика. Добре е да сложите 100 мл. на килограм диня. Инжектирате алкохола внимателно и бавно в плода. След като свършите веднага прибирате динята в хладилник и я оставяте хубаво да се изстуди, а и мастиката да се разпредели – нека да постои поне 4 – 6 часа.
След това я нарязвате, както ви харесва и я режете по принцип и си похапвате с удоволствие и мярка.
Коментари