Известната торта Три Шоколада е нежна, лека и ефирна. Тя всъщност е трицветен мус, направен от тъмен, млечен и бял шоколад. Този десерт се счита за доста скъп и труден за приготвяне, но при желание може да се приготви и у дома. Искате ли да опитате?
Всичко започна с муса
Французите, както винаги, имат заслуга в създаването на необичайния деликатес. Всъщност всичко започва с изобретяването на муса, който френските сладкари са приготвили в края на 19 век. Малко по-късно те започват да приготвят шоколадова майонеза, разбивайки белтъци с шоколад. Нежната пореста маса става основата на много десерти. През 70-те години в Ню Йорк в резултат на многобройни кулинарни експерименти се създава вкусна и необичайно красива торта Three Chocolate, която се основава на мус.
Освен шоколад класическата рецепта съдържа какао, яйца, сметана, мляко, масло, желатин, захар, бакпулвер и малко брашно. Някои домакини, които искат да опростят рецептата за тортата Три Шоколада, заместват основата на тортата с обикновени бисквитки и използват извара вместо мус, който е по-труден за приготвяне. Ще разгледаме и тази разновидност на американския десерт в края на статията.
Основа за торта Три Шоколада
За да направите класическият тристепенен десерт, първо се прави тънка бисквита от яйца, захар, какао, масло и малко количество брашно. Списъкът с продукти в различни рецепти разбира се може да се различава леко, тъй като има толкова много сладкари, които имат и толкова много мнения!
Най-трудното е да направите трите муса от три вида шоколад. Те се състоят от захар, мляко, тежка сметана, желатин и яйца. Всички продукти трябва да са с високо качество и много пресни, а яйцата е по-добре да са домашни.
За блата за тортата яйцата обикновено се бият със захарта и се смесват на водна баня, за да стане масата въздушна като за пудинг. Разбиването е, докато в яйчената смес се появят въздушни мехурчета.
След като захарта се разтвори, в масата се прибавят какаото и маслото, понякога повечко брашно.
Тестото се пече във фурната при 180°C за около 25 минути. Опитайте се да не прекалявате с печенето, в противен случай тортата ще се окаже твърда, а за този десерт е необходима лекота. Готовият блат се охлажда!
Нежен мус
Трите вида мус се приготвят еднакво, единствената разлика е в използвания шоколад. Отначало желатинът се накисва в студена вода, след това се разбиват захарта и яйцето, след което постепенно в тази смес се налива горещо мляко, докато биенето продължава. За да се получи мусът, се вари на слаб огън, докато леко се сгъсти. Опитайте се да предотвратите сваряването на яйцата. За да направите това, трябва постоянно да смесвате всички съставки и да не прекалявате с нагряването. След това в сместа се изсипва желатинът и се разбърква добре до пълно разтваряне. Разтопеният шоколад (тъмен, млечен или бял) се добавя към масата, след което се изсипва в предварително разбита сметана.
Запомнете: не добавяйте сметаната към сместа, а обратно. Най-добрият крем за разбиване трябва да е мазен и предварително охладен. Достатъчно е да го оставите в хладилник за 15 минути. Разбийте първо на ниска скорост и постепенно увеличавайте скоростта - така кремът ще бъде едновременно гъст и въздушен. Готовият мус се охлажда в хладилника.
Сглобяване на торта Трите Шоколада
Можете, разбира се, да приготвите всеки мус отделно и след това да ги комбинирате в една торта. Но практиката показва, че е най-добре да го направите по ред и би било добре да вземете формата с подвижни страни. Препоръчително е да поставите пластмасово фолио на дъното и от страни или да използвате силиконови форми. Опитните сладкарки съветват да премахнете металното дъно, като го укрепите ринга добре направо във формата за сервиране, това ще бъде дъното на формата. Колкото по-гладка е, толкова по-красива ще бъде тортата Трите Шоколада.
Изсипете първия мус, поставете формата във фризера за 10 минути, по това време подгответе втория слой, изсипете го отгоре и го поставете обратно на студено. Когато излеете третия слой и го охладите леко, можете да поставите бисквита отгоре, като притиснете.
Задръжте десерта във фризера за около 20 минути, така че да стане стабилен и да не се размазва. Ако ще го украсявате с глазура или плодове, оставете тортата Три Шоколада за през нощта в хладилника на горния рафт.
Тайните на готвача
Как да получите още по-ефирна бисквита за тортата? Отделете белтъците от жълтъците и ги разбийте по отделно, след което ги комбинирайте. В същото време белтъците трябва да бъдат добре охладени, за да добавите към тях щипка сол за по-лесно биене. Разбъркването на разбитите яйца с брашното и какаото трябва да бъде много внимателно. Между другото, кремът също би бил хубав, ако го държите през нощта в хладилника, а 15 минути преди да го биете, го поставете във фризера - ще се изненадате колко лесно ще увеличи обема си.
По-добре е да разтопите шоколада на водна баня или в микровълнова фурна с малки „импулси“ за 15 секунди - докато се разтопи напълно.
Когато правите мус, домакинската лента не трябва да е само в долната част на формата. Отстрани на подвижния пръстен можете да изрежете лента от ацетатно фолио или прозрачни хартии.
Не дръжте слоевете шоколадов мус във фризера за повече от 10 минути, в противен случай те няма да се слепят и ще се разпаднат при рязане на десерта. Между другото, преди да нарежете, дръжте ножа във вряла вода и го изсушете добре - така при разрязване, десертът ще изглежда по-впечатляващ.
Да украсим или не?
Въпреки факта, че този десерт е красив сам по себе си, много сладкари смятат, че красотата се подсилва с глазура или плодове. Тортата, украсена с шоколадови фигурки или шоколадов чипс или цели ядки, изглежда много елегантна.
Три Шоколада - класическа торта, стъпка по стъпка рецепта
Нека се опитаме да направим страхотен десерт, който се сервира само в много скъпи сладкарници. Можете да го направите у дома със собствените си ръце!
Ще ви трябват следните продукти:
За блата на тортата:
• 1 яйце
• 30 г захар
• 20 г брашно
• 10 г какао
За муса:
• 80 г бял шоколад
• 200 мл сметана с 33–35% мазнини
• 50 г захар
• 80 мл мляко
• 1 яйце
• 8 г желатин
• 50 мл студена вода за накисване на желатина
Ще ви е необходима и форма с подвижен ринг с диаметър 20 см и височина около 7 см.
Начин на приготвяне:
1. Смесете захарта с яйцето и разбийте с миксер на водна баня, докато водата се сгорещи, без да завира;
2. Отстранете купата със яйчено-захарната смес от котлона и продължете да биете, докато масата побелее;
3. Пресейте какаото и брашното към яйчената маса и внимателно разбъркайте с шпатула;
4. Поставете тестото върху хартия за печене под формата на кръг или използвайте кръгла форма;
5. Печете бисквитата във фурната на 180°C. Проверете готовността с клечка за зъби - тя трябва да остане суха. Приблизителното време за печене е 20–30 минути, не повече;
6. Охладете блата, извадете пергаментова хартия и изрежете кръглата основа с желания размер. В идеалния случай диаметърът на тортата трябва да е малко по-малък от размера на формата;
7. Пригответе ринга - отстранете дъното и облепете с домакинско фолио, като добре закрепите крайчетата навън;
8. Накиснете желатина в студена вода за 15-20 минути;
9. Доведете млякото до кипене, но без да заври;
10. Смесете захарта с яйцето и леко разбийте. Сипете на тънка струя мляко, като продължавате да биете, докато захарта се разтвори;
11. Изсипете сместа в тенджера и я сварете на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Масата трябва да се сгъсти малко;
12. Свалете от котлона, добавете набъбналия желатин и разбъркайте добре, като продължавате да готвите. Желатинът трябва да бъде напълно разтворен.
13. Разтопете шоколада, изсипете го в намазнената основа, разбъркайте добре и охладете;
14. Разбийте сметаната и залейте обилно с шоколада;
15. Поставете пръстена от формата, покрит с прилепнало фолио, върху дъска за рязане и изсипете белия шоколадов мус. Леко притиснете дъската на масата, така че мусът равномерно да бъде разпределен във формата и целият нежелан въздух да излезе;
16. Поставете дъската за мус във фризера за 10 минути;
17. Пригответе мус от млечен шоколад по същата рецепта и го изсипете във формата върху предишния. Поставете формата обратно във фризера;
18. Пригответе мус от тъмен шоколад и го изсипете върху предишния слой. Поставете бисквита отгоре, като я прилепите в муса, който все още не е замръзнал. Изгладете с шпатула, така че повърхността да е равна;
19. Оставете тортата в хладилник, докато замръзне. Преди сервиране извадете ринга, махнете десерта и отстранете фолиото отстрани.
На вкус Три Шоколада наподобява сладолед. Тортата е невероятно вкусна и красива! Ако искате бисквитеният слой да е по-дебел, увеличете броя на съставките за тестото два до три пъти.
Коментари