Ако обичате да си угаждате и често да си похапвате нещо сладичко, то няма как да не сте забелязали, че в почти всички модерни заведения към десертите като царица се е намърдала френската селска торта. Тя няма как да не грабне вниманието ви с нейното изтънчено френско име, но и веднъж вкусили я, няма как да не повторите. Да, тази торта е наистина много лека, свежа, ароматна и вкусна.
Преди да ви запознаем с някои тънкости, касаещи приготвянето ѝ, ще ви разкрием малко факти, свързани с историята ѝ. Защото тази торта не е нито френска, още по-малко пък е била приготвена за първи път из някое затънтено селце.
Добре познатата ни днес френска селска торта е всъщност руска и се свързва с името на императрица Елисавета Алексеевна, съпруга на император Александър Първи. Императрицата никак не обичала мед и на готвачите било забранено да го добавят към каквото и да е, което предстои да се поднася на императорската трапеза.
В кухнята обаче се появил нов готвач, който или не бил чувал за непоносимостта на императрицата към меда, или просто бил прекалено иноваторски настроен. Той сътворил неустоимо вкусна медена торта, по която императрицата буквално луднала и новият готвач бил длъжен да си признае, че тази торта всъщност е толкова вкусна заради медените блатове, от които се приготвя. Именно така се ражда руската торта Медовик, която навсякъде по света е позната именно под това си име, а у нас по незнайно какви причини се нарича френска селска торта.
Какви са тънкостите при приготвянето на френска селска торта?
Класическите блатове на френската селска торта се приготвят от брашно, прясно мляко, яйце, захар, мед, масло и сода. Много е важно да спазвате следното:
Винаги пресявайте брашното!
Прясното мляко и яйцето трябва да са на стайна температура!
Маслото се разтопява и после се охлажда или също е на стайна температура.
Независимо каква рецепта за френска селска торта сте избрали да следвате, използвайте кухненска везна за максимална точност.
От приготвеното тесто се правят поне 5 топки, но блатовете могат и да са повече на брой.
Всеки блат се пече отделно след като вече е разточен. В някои рецепти можете да срещнете идеи цялото тесто да се пече накуп и после да се разрязва, но това няма нищо общо с оригиналната рецепта.
За да са с правилна форма всички блатове след разточването им ги изрежете с помощта на ринг.
Всеки блат се пече за около 3-4 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
Относно крема, с който се приготвя тортата има много вариации, но е важно да добавите и орехи. Тънкост тук е, че е добре те да са леко изпечени, а не сурови.
В много рецепти към крема се добавя и сладко, предимно от боровинки. Ако не искате да употребявате сладко, то увеличете дозата на захарта за крема.
Това е! Имайки предвид тези тънкости при приготвянето на френска селска торта и спазвайки правилната рецепта, шансът да сбъркате е минимален.
Ако сте любители на френска селска торта, то задължително трябва да опитате и изпитаните рецепти за:
Коментари