Зарадвайте близките си със специална френска новогодишна торта. За блатовете ще ви трябват 12 белтъка, 50 грама захар, 1 ванилия, 50 г брашно, 150 г счукани орехи, още 180 г захар.
Продукти за крема: 200 г захар, 1 яйце, 150 мл прясно мляко, 250 г масло, 10 г какао, 1 ванилия, 1 супена лъжица коняк.
Оставете белтъците да престоят два часа на топло. Смесете брашното, орехите, и 180 г от захарта. Разбийте белтъците на сняг, добавете 50 г захар и ванилията.
Добавете внимателно в белтъците ореховата смес и разбъркайте. Разпределете сместа върху хартия за печене в две кръгли тави, като едната трябва да е малко по-малка.
Печете петдесет минути на 150 градуса. Печете блатовете едновременно, а ако нямате такава възможност, разбийте отделно белтъците за всеки блат, за да не спаднат.
Оставете блатовете да изстинат за десетина часа и тогава ги отделете от хартията. Готовите блатове трябва да имат златист цвят.
За да приготвите крема, смесете прясното мляко с яйцето. Добавете захарта и загрейте до кипене. Варете пет минути, докато не се появят мехури и сместа не се сгъсти.
Готовата смес на вкус и вид наподобява кондензирано мляко. Охладете сместа, като я преместите в друг съд. Разбийте маслото на пяна и добавете ванилията.
Лъжица по лъжица добавете яйчената смес в маслото, като не преставате да разбивате. Отделете половината яйчен крем и добавете в него какао. Разбийте с миксер.
В белия крем добавете коняк и разбъркайте. Големият блат намажете с две трети от белия крем и покрийте с другия блат. Отрежете ръбовете на големия блат, така че да съвпаднат с ръбовете на малкия.
Натрошете остатъка. Намажете тортата отстрани с шоколадовия крем. Останалия какаов и бял крем използвайте, за да намажете отгоре тортата.
Украсете с бита сметана и поръсете с натрошените остатъци от блата. Оставете тортата да се стегне два-три часа в хладилника.
Още рецепти за новогодишни сладкиши и десерти можете да намерите на посочения линк.
Коментари