Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Френска торта за Нова Година

Френска торта за Нова Година

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Френска торта за Нова Година

Зарадвайте близките си със специална френска новогодишна торта. За блатовете ще ви трябват 12 белтъка, 50 грама захар, 1 ванилия, 50 г брашно, 150 г счукани орехи, още 180 г захар.

Продукти за крема: 200 г захар, 1 яйце, 150 мл прясно мляко, 250 г масло, 10 г какао, 1 ванилия, 1 супена лъжица коняк.

Оставете белтъците да престоят два часа на топло. Смесете брашното, орехите, и 180 г от захарта. Разбийте белтъците на сняг, добавете 50 г захар и ванилията.

Добавете внимателно в белтъците ореховата смес и разбъркайте. Разпределете сместа върху хартия за печене в две кръгли тави, като едната трябва да е малко по-малка.

Печете петдесет минути на 150 градуса. Печете блатовете едновременно, а ако нямате такава възможност, разбийте отделно белтъците за всеки блат, за да не спаднат.

Оставете блатовете да изстинат за десетина часа и тогава ги отделете от хартията. Готовите блатове трябва да имат златист цвят.

За да приготвите крема, смесете прясното мляко с яйцето. Добавете захарта и загрейте до кипене. Варете пет минути, докато не се появят мехури и сместа не се сгъсти.

Готовата смес на вкус и вид наподобява кондензирано мляко. Охладете сместа, като я преместите в друг съд. Разбийте маслото на пяна и добавете ванилията.

Лъжица по лъжица добавете яйчената смес в маслото, като не преставате да разбивате. Отделете половината яйчен крем и добавете в него какао. Разбийте с миксер.

В белия крем добавете коняк и разбъркайте. Големият блат намажете с две трети от белия крем и покрийте с другия блат. Отрежете ръбовете на големия блат, така че да съвпаднат с ръбовете на малкия.

Натрошете остатъка. Намажете тортата отстрани с шоколадовия крем. Останалия какаов и бял крем използвайте, за да намажете отгоре тортата.

Украсете с бита сметана и поръсете с натрошените остатъци от блата. Оставете тортата да се стегне два-три часа в хладилника.

Още рецепти за новогодишни сладкиши и десерти можете да намерите на посочения линк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest