Въпреки че е традиция на Нова Година да се преяжда, пригответе кулинарни вълшебства, които да накарат цялото семейство да усети магията на празника, но на другия ден да не се оплаква от проблеми със стомаха.
Пригответе салата от една салата Айсберг, една шепа рачешки ролца или скариди, четири клонки магданоз, един лимон, две чаени лъжички червен хайвер.
Трябват ви няколко скилидки чесън, три супени лъжици сметана, една супена лъжица майонеза, зелен лук, копър и магданоз на вкус, сол, захар и черен пипер на вкус, две яйца, две супени лъжици олио.
В загрятото олио запържете нарязания на ситно чесън, добавете ролцата или скаридите, както и нарязаните на ситно клонки магданоз, добавете половината сок от лимона, подправете на вкус и оставете на котлона не повече от минута.
Смесете за соса нарязаните на ситно зелени подправки, добавете сол, захар и черен пипер на вкус, добавете майонезата и соса. Разбийте в блендер или разбъркайте с лъжица.
Нарежете или накъсайте салатата, отгоре разпределете скаридите с чесъна, залейте със сос и украсете с резенчета сварено яйце и хайвер.
За ордьовър пригответе ролца от пушена сьомга, в която завиете крем сирене, смесено с малко сметана и нарязана на ситно краставица и зелени подправки.
Пригответе ростбиф с винен сос. За осем порции са необходими 1, 2 кг телешко месо, 2 супени лъжици черен пипер на зърна, сол на вкус, 3 лъжици зехтин.
За соса ви трябват 3 супени лъжици масло, една глава ситно нарязан лук, две супени лъжици захар, две скилидки намачкан чесън, две чаши телешки бульон, осемдесет милилитра червено сухо вино, 3 супени лъжици коняк, 1 дафинов лист, 4 чаени лъжички нишесте.
Намачкайте черния пипер и поръсете с него месото, като притиснете смачканите зърна. Посолете и запържете от двете страни. Запечете един час в предварително загрята до 190 градуса фурна.
Готовия ростбиф увийте във фолио. Затоплете 2 лъжици от маслото и в него запържете лука около пет минути, добавете захарта и пържете още две минути, добавете чесъна и пържете още минута.
Добавете бульона, виното, коняка и дафиновия лист, оставете да кипне, намалете котлона и оставете течността да се изпари, докато сосът не се сгъсти.
Разтворете нишестето в малко вода, добавете в соса и оставете да кипне. Сосът трябва да е гъст, но все пак да се стича от лъжицата. Извадете дафиновия лист, добавете соса от печенето на месото, добавете една супена лъжица масло и кипнете.
Поднесете ростбифа нарязан на дебели парчета, полят със сос и с гарнитура от задушени зеленчуци.
Коментари