Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ето защо приготвяме кръгла питка, за да посрещнем всяка Нова година

Ето защо приготвяме кръгла питка, за да посрещнем всяка Нова година

редакция:
Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Питка
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
6.50 лв.

Независимо от традициите и културата на различните държави, за всяка Нова година повечето приготвят кръгла питка за трапезата. В това число влизаме и българите, които разчупваме питата, щом седнем на масата.

Формата на питката задължително трябва да е кръгла и това не е случайно, тъй като кръгът символизира вечността, но различните нации са наименували по различен начин кръглата питка.

В Италия кръглата новогодишна питка е поръсена със захар, а холандците и поляците я предпочитат с пълнеж от ябълки, стафиди или горски плодове.

За много култури е на късмет да скриете печивото, преди да седнете на масата. В Мексико питката има дупка в средата, подобно на нашия кекс, и отстрани се украсява със захаросани плодове.

Гърците приготвят василопита от портокалови кори и бадеми и вътре скриват монета. Точно в полунощ разчупват питката и я разпределят между хората на трапезата, започвайки от най-възрастния.

Кръгла питка за нова година

Смята се, че в парчето на този, у когото е монетата, ще бъде най-големият късметлия през годината.

В Швеция и Норвегия приготвят оризов пудинг и вместо късметлийска монета поставят късметлийска ядка.

В Шотландия е прието, отивайки на гости през първия ден от Новата година, да носите подарък от тесто, защото символизира плодородието и благоденствието. Най-често се подарява кейк със сушени плодове и ядки.

Вижте и някои идеи за новогодишна баница и новогодишна питка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest