Отварянето на бутилка пенливо шампанско е сред задължителните обичаи, съпътстващи посрещането на Новата година. Питали ли сте се някога обаче откъде произлиза тази традиция и как е успяла да се съхрани до ден днешен?
Оказва се, че отговорът на този въпрос датира отпреди около петнадесет столетия. По това време крал Кловис приема християнството в черква в град Реймс, в региона Шампан. Столетия наред там е съществувала традиция, според която короноването на кралете се полива с шампанско, съобщава foodpanda.
Шампанското се смята за не толкова специална напитка до момента, в който прословутият монах Дом Периньон не преоткрива неговия незабравим вкус и не разработва стратегии за съхраняване на бляскавия му вид.
Луи XV пък издава постановление, че единствено това пенливо вино може да се бутилира, а останалите трябва се разнасят в бъчви. Така шампанското се превръща в любима напитка на аристократите и неизменен елемент от празнуването на сватби, кръщенета и всякакви други тържества.
Същевременно отбелязването на настъпващата година се е породило като религиозен ритуал, имащ връзка със слънцестоенето. Само че с времето празникът преминал от религиозен към светски, което пък наложило да се чества с питие, символизиращо лукса и изискания вкус. Точно за такова се имало и шампанското.
Благодарение на своя блясък и забавни мехурчета изисканото вино много бързо печели почитатели от цял свят и успява да се утвърди като любима новогодишна напитка.
Коментари